Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ГЕРБ "санират" Хан Аспарух и културното ни наследство...

Здравейте!
Пише Ви докторант по изкуствознание във ВТУ.
Моля, да обърнете внимание на случая, който е крайно показателен за съвременното ни национално и културно самосъзнание! В края на 2014 г. със статия на вестник ''Сега'' научих за ''санирането'' на емблематичното за Ахтопол сграфито.
Произведението, представящо основаването на българската държава от хан Аспарух, остана зад стиропорната стена на безродността, алчността и чалгаризацията.
Навсякъде в интернет сграфитото (дело на Димо Кенов, 1976 г.) се обявява за ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ на морското ни градче, но уви, тази забележителност вече няма да се "забелязва".
Не знам защо собственикът на сградата не е санирал отвътре стената, но по-важното е коя институция узакони варварското унищожение на един художествен паметник, на една ''свята'' сцена за народа ни.

Надявам се чрез вашия репортаж, носителите на авторското право, СБХ, Министерство на културата, всички патриотични организации и гражданството, да откликнат и заведат дело срещу този вандалски акт, явно е че местните институции не са счели за необходимо да го сторят. Надявам се, министър Рашидов, който е колега художник, да не остави нещата така! Поздрави!

Димо Димитров Иванов
Източник: Нова ТВ, заглавието е на редакцията

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/10/blog-post_837.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!