Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето защо Бойко раздува всички данъци - внасяме милиони за спасяване на чужди банки...

България ще трябва да прехвърли целия си фонд за преструктуриране на банки, който в момента разполага с над 400 млн. лв., в европейския Единен фонд за преструктуриране (ЕФП).
Това предвижда споразумението за взаимното използване на вноските в ЕПФ, чиято ратификация бе одобрена от бюджетната парламентарна комисия вчера.
Абсурдното е, че въпросният фонд няма гарантирано да се ползва и за български банки. В ЕЦБ е утвърдена практиката, ако банката е голяма, тогава да се спасява. Иначе - оставя се да фалира. Под "голяма" се разбира такава с активи над 50 милиарда евро. Подобна банка у нас няма, т.е. фактически ние даваме пари, за спасяването на чужди банки.
Страната ни е длъжна да ратифицира споразумението, ако иска да влезе в Банковия съюз на ЕС. Членството в него бе поставено като условие, за да бъдем поканени в чакалнята за еврозоната.

Чехия и Полша вече определиха тези условия като "унизителни" и отказаха да приемат Еврото. На старите членки подобни условия не са поставяни.
Очакванията на БНБ и правителството са присъединяването ни към Банковия съюз на ЕС да стане до юли 2019 г.  Дотогава страната ни трябва да прехвърли около половината от сумата във фонда за преструктуриране на банки, а останалото - по схема до 2024 г.
ЕФП ще се ползва само в случаите, когато европейските институции вземат решение, че дадена банка има нужда от преструктуриране. Ако се вземе решение за ликвидация обаче, България ще трябва да търси други източници за покриване на разходите при фалит на своя кредитна институция.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/10/blog-post_720.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!