Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Извинявам се за думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания (ВИДЕО)

"Когато майките дойдоха при мен, аз се отнесох с цялото уважение и се отпуснаха 150 милиона, спазихме сроковете, сега в сряда ще влязат двата закона и другия петък ще бъдат гласувани. Извинявам се от името на правителството за думите на Валери Симеонов, защото нещастията на хората не бива да бъдат използвани".

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод обидните думи на Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "група кресливи жени, които спекулираха с децата си". 

"Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите. Това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено", каза премиерът.

"Моят ангажимент, който съм поел, ви моля до другия петък да изчакате да се случи в пълния му обем. Има една приказка "Език мой, враг мой". Не може на гърба на тези хора едни да си крадат политика, като БСП, например. Стотици милиони има разлика от отделяните през годините от тях пари за тези хора и отделяните от настоящото правителство. Когато майките застават до БСП, трябва да кажем, че навремето Нинова не направи нищо като член на социалната комисия. Какво са направили БСП за тях през десетилетията, кой създаде системата, ние ли?", попита риторично премиерът. 

"През тези 10 години платихме и парите за централите (Марица изток 1 и 3, бел. ред.) и парите за КТБ, а щяхме да ги дадем за тези хора. С какви очи го правят това БСП? Аз мога и като премиер, и като човек, да се извиня. Не съм адвокат на г-н Симеонов, но той е имал предвид друго. Нека да излезе и обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите", категоричен бе премиерът. 

"Със 150 милиона ще увеличаваме сумата всяка година за майките на деца с увреждания. Нека всички видят как е било преди по времето на БСП и как е сега", натърти Борисов. 

Това е демокрация, заяви премиерът по повод днешните дебати за вота на недоверие по темата "Здравеопазване" в парламента.  „Това е демокрацията. Аз не знам партия, която да е управлявала десетилетия да говори за качеството на здравеопазването. Мигар всички не знаем какво беше здравеопазването по тяхно време? Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница може да си купи хапче, иначе аналгин, аспирин. В парламента достатъчно са се обиждали, достатъчно гадости са си наговорили, за да им смеят хората, аз няма да се включа в тази тема“, заяви премиерът. „Действително се смениха много министри в тази сфера. Иска ми се на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването да се направи система, която действително да стигне до пациента, съответно лекарите, медицинските сестри, санитарите да са добри“, коментира той. Премиерът обърна внимание, че в България има прекрасни лекари, които са спасили десетки хора, но има и друг тип, срещу които трябва да се борим. 

Борисов разказа и за официалната вечеря на участниците в срещата на върха Азия - Европа снощи. Той отбелява, че двустранните срещи се случили по бърз и лесен начин. И всички имали възможност да се видят с колегите си от Азия и да поставят максимално много теми за обсъждане. 

"От царя съм научил едно нещо, от този "университет", на такива форуми да не ям и да не пия. Той ходеше с една чаша и слушаше всички какво говорят, какво им е мнението", коментира Борисов в отговор на въпрос какво са консумирали на вечерята в Брюксел снощи.

Източник: http://epicenter.bg/article/Borisov--Izvinyavam-se-za-dumite-na-Valeri-Simeonov-za-maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya--VIDEO--/166174/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!