Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: "Стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване. Те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди...

Пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещето развитие на нашето общество. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“, предаде агенция „Фокус“. 

„Радвам се, че днес сме тук заедно, за да потърсим отговор на редица въпроси. Къде се коренят причините за неравенствата и бедността в България? Кои са критичните прагове на неравенствата? По какви механизми се формират?", коментира държавният глава. 

"Кои са социалните и икономическите модели, които могат да доведат до справедливо възнаграждение на труда? Как националният доход и неговият ръст да се разпределя справедливо и да допринася за благоденствието на обществото ни? Как да търсим баланс между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политика? Какви модели съществуват в другите държави и как успешно можем да ги приложим у нас?", каза още Радев. 

По думите му в момента, в който все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП и за рекордните му стойности, толкова повече трябва да говорим и за бедността и за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие на обществото. 

"Убеден съм, че пренебрегването на темата за бедността на неравенствата е безотговорност към бъдещето развитие на нашето общество“, каза Радев. Той изрази надежда на форума да се предложат решения на този обществено значим проблем. 

Наша е отговорността да пресечем схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер, каза още президентът. „Благодаря, че приехте поканата да обсъдим една актуална тема с висока обществена значимост – неравенствата и бедността в България. Неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек. Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са нискоефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от своите социални ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността. 

Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност“, каза държавният глава. 

„Бедността е липса на шанс за реализация“, допълни той. „Можем много да говорим на тази тема, но бедността преди всичко отнема от обществото перспективата за динамично развитие. За това и тази тема е така актуална. Днес стотици хиляди живеят в бедност и в социално изключване. Те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Огромна част от тях са работили през целия си активен живот.

Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността. Отговорността е във възрастните“, заяви Радев.

По думите му неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. „Както казах има някакъв праг, до който те са допустими, но неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели. Толкова са дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие“, заяви Радев. „Защото със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели, това все още се оказва непосилна задача. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват необратим характер.

Източник: http://epicenter.bg/article/Radev--Prenebregvaneto-na-temata-za-bednostta-i-neravenstvata-e-bezotgovornost-kam-obshtestvoto-ni/165371/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!