Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния гласува за забрана на гей браковете

Румънците трябва да се произнесат в събота и неделя на референдум за промяна на определението за брак в Конституцията на страната. Целта е сегашното определение за съюз между "съпрузи" да бъде променено на съюз между мъж и жена. За да бъде валиден референдумът, на него трябва да гласуват най-малко 30 на сто от избирателите, или 5 млн. души.

Румъния не разрешава брак или граждански съюз между лица от един и същи пол и не признава хомосексуалните бракове, сключени в чужбина, посочва "Ройтерс". Въпреки това гражданската "Коалиция за семейството", която включва няколко консервативни организации, предложи да се ограничи конституционното определение за брак, тъй като смята, че настоящата дефиниция за съюз между "съпрузи", без да се посочва техния пол, позволява на хомосексуалните двойки в бъдеще да получат правото да се женят.

Десетки групи за защита на човешките права призоваха за бойкот на референдума, смятайки, че промяната на конституционното определение за брак ще ограничи още повече правата на малцинствата в страната и ще тласне Румъния към авторитаризъм.

Референдумът е подкрепен от Румънската православна църква и други вероизповедания в страната. Всички политически партии, представени в румънския парламент, с изключение на една, одобряват гласуването.

В основата на референдума е петиция, подписана от 3 млн. румънци, т.е. много повече от необходимия брой - 500 хил. души - за ревизия на Конституцията, посочва "Фигаро.

Източник: http://www.glasove.com/categories/novini/news/rumyniya-glasuva-na-referendum-za-zabrana-na-gej-brakovete

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!