Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо САЩ за първи път след Студената война заплашиха Русия с ракетен удар

/Поглед.инфо/ Постоянният представител на САЩ в НАТО, Кей Бейли Хътчисън, която се нарича „баба” зад гърба ѝ в щабквартирата на Алианса, действа като трубадур на новата война. 75-годишната представителка на Вашингтон заплаши: Щатите ще унищожат проектираните от Русия ракети, за които се твърди, че нарушават Договора за РСМД. Как ли Хътчисън си представя това унищожение и какъв е рискът от нейната заплаха?

Русия трябва да спре тайната си разработка на забранени крилати ракети, в противен случай Съединените щати ще се опитат да ги унищожат, преди да станат готови, заяви във вторник председателят на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън.

Американският дипломат изясни, че САЩ са готови да нанесат удар, ако Русия продължава да разработва ракети със среден обсег. „Ще проучим възможността да унищожим ракетата която може да удари всяка от нашите съюзнически държави”, цитира я „”Ройтерс.

Хътчисън добави, че САЩ се опитват „да изпратят на Русия от няколко години съобщение, че нарушава” Договора за ракетите със среден и малък обхват (РСМД).

НАТО не осъзнава степента на своята отговорност и опасността от агресивната си реторика, коментира това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Изглежда, че хората, които правят подобни изявления, не осъзнават степента на своята отговорност и опасността от агресивната реторика. Кой разреши тази дама да прави подобни изявления? Американският народ? Дали обикновените хора в Съединените щати осъзнават, че така наречените дипломати, получаващи заплати от джобовете им, се държат агресивно и деструктивно?”, възмути се тя.

Захарова добави, че дипломатите от САЩ ще трябва да се потрудят немалко, за да поправят последствията от своите грешки. „Що се отнася до естеството на въпроса, то нашите военни експерти ще дадат разгърнат отговор”, цитира я РИА Новости.

„В съвременните условия американските представители се държат по такъв начин, че другите не трябва да бъдат параноични - те много добре разбират с кого си имат работа”,заяви пред „Взгляд” Тимофей Бордачев, директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания на НИУ ВШЕ. „Не мисля, че за Русия е проблем да предложи адекватни технически решения и американската армия е напълно наясно. Очевидно степента на увереност, че голямата война е невъзможна сама по себе си, става фактор на заплаха. От друга страна, показва, доколко НАТО вече не е сериозна площадка”.

Членът на Руската академия на науките Алексей Арбатов предполага, че американският дипломат наистина е имала предвид удар по нашата страна, но само ако вече е започнала голяма война.

„Бог знае колко време е изхабила време Хътчисън, за да каже: опитваме се да убедим Русия да не нарушава договора, да премахне тези ракети, надяваме се на нашите съюзници от НАТО, не искаме да се оттеглим от договора за ракети със средни и малки разстояния и т.н. Изнасяла е цели тиради. И тогава журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате ли да ги убедите да ги отстранят от служба или да ги премахнете с физически средства, да ударите? Тя заяви: разбира се, извеждането от строй, в противен случай ще разработим такива системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези системи”, допълни експертът.

Арбатов в същото време обръща внимание на факта, че Хътчисън е използвала английския израз take out, който по-правилно се превежда не с „унищожи”, а по-скоро с „ликвидира” или „неутрализира”. По-рано генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг заяви, че НАТО смята, че създаването на крилатата ракета 9M729 от Русия е нарушение на Договора за РСМД (INF). Вестник „Взгляд” обясни подробно защо Съединените щати непрекъснато обвиняват Русия в „нарушаването” на Договора.

И все пак тирадата на посланика на САЩ при НАТО е плашещ сигнал, смята Арбатов.

„Страшно е, че пред очите ни се разпада режима на контрол над въоръженията. И първата му жертва може да стане Договорът за ракетите с малък и среден обхват. Това е лошо и опасно. При това Русия ще се окаже в по-лошо положение от САЩ. Американските ракети със среден обхват от Европа и Азия ще покриват цялата територия на Русия, а нашите ракети със среден обхват няма да засягат територията на САЩ, освен може би Аляска. Затова и на нас ни е много изгодно да запазим този отговор, но страните не проявиха добра воля, за да свалят взаимните подозрения”, допълни академикът.

С него не е съгласен военният експерт, полковникът в оставка Виктор Литовкин – според него за ситуацията са виновни единствено американците.

„С тези заявления САЩ се опитват да прикрият собствените си нарушения на договора за РСМД . Във военния си бюджет за 2019 г. те са отделили пари за създаването на крилата ракета, която ще лети на разстояния от 500 до 5500 км. Гузен негонен бяга. Да говориш, че американците ще нанасят удари по руските ракети, значи да бъдеш съвършено неадекватен човек. Такива хора трябва да се свалят от длъжност. Но примерно такива заявления прави и министърът на външните работи на САЩ. Хората живеят на друга планета и си нямат представа какво е Русия. Не си струва да се реагира на всяко джафкане”.

Професорът по политология от Университета в щата Тенеси Андрей Коробков смята, че Хътчисън е заявила наистина, което е искала, но нейната риторика е блъф, предизвикан от скорошните избори за Конгрес на САЩ.

„Сега е много специфичен период: всички американски политици, както и самият президент, а също така неговите привърженици и опоненти всячески демонстрират своята решителност и смелост”, заяви той пред „Взгляд”.

„Най-вероятно всичко това ще стихне след изборите. А преди изборите трябва да очакваме ожесточаване на риториката, това няма да е последното подобно заявление. 75-годишната Хътчисън самата е била сенатор от Тексас, принадлежи към консервативното крило на Републиканската партия.

Коробков отбеляза, че с изключение на тази скандална фраза на Хътчисън, нейната риторика напълно съвпада с настроенията на елитите, твърдо възнамеряващи или да преразгледат РСМД, или изобщо да се откажат от него.

„Създава се много странно впечатление от тази фраза. Казано е, че ракетата ще бъде премахната още преди разработката ѝ да бъде приключена и да може да излети. Тоест става дума не за противоракетната отбрана, а за превантивен удар, макар и самият израз да не е произнесен”, заяви пред „Взгляд” американистът Дмитрий Дробницкий.

Изучавайки записа от речта на Хътчисън, Дробницкий обърна внимание, че самата тема на брифинга, посветен на рутинни въпроси, никак не предполага толкова гръмки заплахи. А и изобщо не е и в нейната компетенция да прави заявления, свързани с РСМД.

„Или това е просто ново равнище на саботаж на действащия президент, желание да се предизвика срещу него нова негативна информационна вълна, или това е отражение на печалния факт, че немислимите по-рано неща като удар по ядрена държава, вече се изговарят много леко”, съжалява експертът.

„Повече от убеден съм, че това е неофициална гледна точка на Хътчисън. Тръмп, Болтън, Помпео са хората, които формират външната политика на САЩ, а те не биха казали нищо подобно, макар и Болтън и да не се смята за най-големия приятел на страната ни”, смята той.

Но според него Москва не трябва да оставя такива ужасни заявления без отговор. „На това трябва да се реагира достатъчно категорично и разбираемо. Трябва да се искат извинения. Трябва да се посочи, че такива заявления са недопустими и че изказалия ги трябва да бъде наказан”, смята американистът.

Превод: В.Сергеев

Източник: http://pogled.info/svetoven/zashto-sasht-za-parvi-pat-sled-studenata-voina-zaplashiha-rusiya-s-raketen-udar.98037

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!