Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В САЩ заявиха за възможна морска блокада на Русия

/Поглед.инфо/ САЩ могат при необходимост да устроят морска блокада на Русия за да попречат на доставките на нейните енергийни носители в страните от Близкия Изток. Такова заявление направи министъра на вътрешните работи на САЩ Райън Зинке, в речта си на промишлено мероприятие в американския град Питсбърг, съобщава Washington Examiner.

„Ние имаме възможност, благодарение на военноморските си сили да гарантираме, че морските пътища ще останат отворени и при необходимост да ги блокираме за да не постъпват руските енергийни носители на пазара“ - каза Зинке.

Освен това американския министър заяви, че единственият източник на доходи за руската икономика е продажбата на енергийни ресурси. Русия провежда такава активна политика в Близкия Изток защото иска да продава там своя нефт и газ, както прави това в Европа, поясни той.

Зинке отбеляза също, че ситуацията с Иран много прилича на ситуацията с Русия, заявявайки, че има два варианта ба решаване на тези въпроси.

„Има военен вариант, който аз бих предпочел да не използвам. И има икономически, който се заключава в това да се оказва натиск и да се изтласкват техните енергийни ресурси. Ние сме способни да направим това, защото САЩ е най-големия производител на нефт и газ“ - направи извод Зинке.

Нещо не разбрах. Значи Иран не може да блокира Ормузкия пролив, а САЩ могат да блокират всякакви проливи? Съвсем ли са се издухали? И не само те имат военноморски флот.

Превод: М.Желязкова

Източник: http://pogled.info/svetoven/v-sasht-zayaviha-za-vazmozhna-morska-blokada-na-rusiya.97996

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!