Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 милиарда са изтекли от здравната каса към ГЕРБ за последните 4 години през частни болници и скъпи лекарства

Десет милиарда лева са изтекли от здравната каса от 2015г. до сега. Това се случва чрез фалшиви здравни пътеки и заплащане на твърде скъпи лекарства.

За последните 4 години се смениха много здравни министри и надзорни съвети на здравната каса. Всички те са различни хора и експерти, но са назначени от една и съща власт – тази на партия ГЕРБ.

Здравеопазването е една от най-големите загуби за българския народ през последните години. Ако преди системата осигуряваше всички лечения, то сега всяка процедура е обвързана с определена цена. Това прави здравеопазването достъпно само за хората, които могат да си платят за него. В някои случаи става въпрос за стотици хиляди левове за лечение.

Как изтичат средства от здравната каса?

Частните болници отчитат лечения, които не са извършили. Здравната каса заплаща за операции и други лечения, които са се случили само по документи. Така един от най-успешните бизнеси в България се оказва този с частното здрвеопазване. Този бизнес създава болнични олигарси, към които се насочва огромно количество средства.

Вече има няколко случая на здравни олигарси, които притежават повече от 10 болници.

Докато здравната каса се източва от частните болници, то държавните МБАЛ и УМБАЛ поемат задължението да лекуват голямата част от българските граждани.

Сложните, скъпи и редки операции се извършват в държавните болници. Частните се възползват от правто си да откажат лечение на пациенти, от които не могат да спечелят достатъчно.

Отказвайки истински тежки пациенти, частните болници имат висок рейтинг сред обществото заради ниската смъртност при тях.

Източник: http://www.informiran.net/10-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!