Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БСП внася вот на недоверие заради здравната реформа. Нинова: Тя е геноцид над българите!

Цветанов в Свищов: Щастлив съм да виждам как българските региони се развиват

Националният съвет на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването. Това решение бе взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

"Това не е здравна реформа, а здравен геноцид", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според проекта на здравното министерство на гражданите се предлагат два варианта - или демонополизация на Здравната каса, или допълнително здравно застраховане със задължителна вноска всеки месец в размер от 12 лв. и доплащане от гражданите при лечение над 700 лв. Планира се още обществената каса също да стане застрахователно дружество.

Моделите събраха критиките на пациентски организации и на синдикатите по време на дискусията в НДК, организирана от МЗ, а здравният министър обеща идеите да бъдат поставени на широко обсъждане и едва след това да се вземат решения. Предстои темата да влезе за дискусия в здравната комисия. Управляващите нямат пристрастия към единия или към другия здравноосигурителен модел, каза в парламента вчера председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Това ще бъде третият вот на недоверие към кабинета по искане на БСП. Предишните два бяха по темите сигурност „Сигурност“ и „Корупция“. 

Предложението за вота на недоверие направи бившият соцлидер Михаил Миков с аргумента, че  новата здравноосигурителна реформа е геноцид над хората. Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично подкрепи Миков и обяви пред пленума, че е "за" внасянето на такъв вот.   

Решението бе взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри, гласи официалната позиция на левицата.

Според проекта на здравното министерство на гражданите се предлагат два варианта - или демонополизация на Здравната каса, или допълнително здравно застраховане със задължителна вноска всеки месец в размер от 12 лв. и доплащане от съответния здравен фонд при лечение над 700 лв. До въпросната летва пациентът също ще участва с доплащане в размер на 15%, а НЗОК ще поема 85% от лечението му. Планира се още обществената каса също да стане застрахователно дружество. 

Моделите събраха критиките на пациентски организации и на синдикатите по време на дискусията в НДК, организирана от МЗ, а здравният министър обеща идеите да бъдат поставени на широко обсъждане и едва след това да се вземат решения.

Предстои темата да влезе за дискусия в здравната комисия в Народното събрание. 

Източник: http://epicenter.bg/article/BSP-vnasya-vot-na-nedoverie-zaradi-zdravnata-reforma--Ninova--Tya-e-genotsid-nad-balgarite-/164664/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!