Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на АПИ: „Трейс“ е изпълнител на участъка от АМ „Тракия“, където пътната настилка е нагъната. Гаранциите са изтекли, ремонтът ще струва около...

Инж. Светослав Глосов Снимка: МРРБ

Фирма „Трейс“ е изпълнител на участъка между Стара Загора и Чирпан на АМ „Тракия“, където пътната настилка е нагъната. Гаранциите обаче са изтекли, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, цитиран от Дарик.

Oколо 60 милиона лева ще струва ремонтът на участъка по оценки на Агенцията. Максималната скорост там беше ограничена до 90 км/час заради лошото състояние на асфалта.

Участъкът между Стара Загора и Чирпан, който е въведен в експлоатация през 2007 година, е част от Лот 1 на „Тракия“. Отсечката не е ремонтирана, откакто е построена, каза Светослав Глосов:

„Има един участък от 500 метра, който експериментално е ремонтиран, за да видим как видим се държи като път. Засега идеята е дали тази технология да продължи и за останалите участъци. За съжаление цената е много висока. Според наши оценки ще са необходими около 60 млн.“

Гаранционните срокове обаче отдавна са изтекли, заяви инж. Глосов. Той добави, че обследвания на участъка са правени.

„Правени са проби, оказа се, че глината, която е в дълбочина под основата, просмуква нагоре в насипа и създава нестабилна основа. Това е обяснението на специалистите“, допълни той.

В началото на тази седмица Пътната агенция въведе ограничение на скоростта до 90 км/ч по АМ „Тракия” в участъка Чирпан-Стара Загора от км 168 до км 208 заради неравностите на пътната настилка.

„Вчера обсъждахме с министър Аврамова начинът, по който да започне да отремонтирането на този участък. Проблемът е в активната лента, където се образувани коловози от ТИР-овете. До зимния сезон ще направим някои локални ремонти, така че зимата магистралата да няма по-тежки проблеми и да може да се експлоатира“, коментира инж. Глосов.

Той посочи, че за Околовръстното шосе от жк „Младост“ до АМ „Тракия“ в момента се провежда тръжна процедура. „Надяваме се до края на годината да има избран строител и да са приключили процедурите по евентуални жалби и да бъде възложено изпълнението на проектантските работи и строителството. Прогнозната цена е за около 120 млн. лв.“, каза още той.

До края на октомври ще бъдат представени вариантите за плащане на тол такси от Световна банка, каза още инж. Глосов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Тя е консултант на АПИ. МС трябва да вземе решение за цената. Тя няма да бъде еднаква за всички пътища. Сложно е самото ценообразуване. Впоследствие приетата цена от МС, трябва да бъде одобрена от ЕК и след това да бъде въведена. 16 август е датата, на която трябва да бъде въведена тол системата. Дотогава ще има цена, която ще бъде минала през обществено обсъждане. Още е рано да говорим за цена. Края на октомври Световна банка трябва да излезе с предложение“, коментира инж. Глосов. По думите му по договор са възложени три методики за образуване на цена. „За леките автомобили промяна в цената на електронните винетки няма да има. Цената на тол-а е съобразена с категорията и състоянието на пътя“, каза още той.

На всички е ясно, че леките автомобили няма да закупуват бордови устройства при въвеждането на тол системата, каза още шефът на АПИ.

„Бордовите устройства са въпрос на избор за товарните автомобили, които пътуват по-често, но и за тях също не е задължително това нещо. Те могат да закупуват маршрутни карти. За леките автомобили електронната винетка ще бъде изключително достъпна от 1 януари. Тя ще може да бъде закупувана както на терминалите за електронни винетки, така и през приложения на мобилните телефони, през интернет“, коментира инж. Глосов. Той обясни, че за тези, които не ползват такива електронни устройства, ще бъдат закупувани по традиционния начин, както се закупуват и книжните.

„Бордовото устройство, пак казвам, не е предвидено за леките автомобили. Когато се купува електронна винетка, се вкарва в системата регистрационния номер на автомобила. Контролът се осъществява по два начина – чрез стационарните контролни рамки (специални камери, които разчитат номера), както и с контролните автомобили на АПИ, които са 105 на брой. КАТ също може да ви спре и да провери в системата дали имате винетка. Тези рамки и в момента засичат автомобили, но те са за трафик. На тези рамки ще бъдат монтирани и други камери, които са на тол системата“, каза още инж. Светослав Глосов.

Източник: http://epicenter.bg/article/Shefat-na-API---Treys--e-izpalnitel-na-uchastaka-ot-AM--Trakiya--kadeto-patnata-nastilka-e-naganata-/164400/4/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!