Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Андрей Райчев: Борисов напразно би път през океана. Не е разговарял с Тръмп и няма как да събори Радев. Къде е тръгнал с рейтинг от 30 % срещу 60 % на Радев?


"Борисов напразно би път през океана. Пред Тръмп чарът му не сработи, създаде се комична ситуация".

Такава оценка даде в студиото на БТВ социологът Андрей Райчев, коментирайки ръкостискането на премиера с американския президент в рамките на срещата на върха за борба с наркотрафика.

 

"Бойко Борисов винаги е разчитал на личния си чар. Явно в случая със срещата с Доналд Тръмп не сработва. 

Разговори Борисов – Тръмп не е имало. Борисов иска да привлече вниманието върху България, но не успява. Успял е все пак да си направи снимка с Тръмп, в която е вложил магнетичния си чар. Това не е успех, тъй като той измести президента в това посещение в ООН,  каза още Райчев в ефира на БТВ.

 

Българските президенти винаги правят две неща - първо събарят премиера, после правят партия. Партиите им обаче не бележат големи резултати. За България това не е добре. С всеки удар и всяка закачка по Радев Борисов се приближава към собствения си политически край. Той няма как да събори президента. Борисов продължава да си мисли, че ще стане президент, но това няма да стане.

Вижте миналото, когато са се противопоставяли президент и премиер. Жельо Желев победи Филип Димитров, Петър Стоянов победи Иван Костов, а на Георги Първанов премиерът не се противопостави.

 

Президентът е в изгодно положение от конфликта с ГЕРБ, тъй като към него има по-малко очаквания и критики. Вижте им рейтингите. Радев е с 60 %, а Борисов няма и 30. Борисов трябва да се адаптира към Радев, което изисква нова политика от него, на която обаче не е способен. В случая има сблъсък на политики, но всички подобни мачове са завършвали с победа на президента.

 

Догодина имаме два пъти избори. Планът на коалицията да оцелее до 2019 г. не ми се вижда реален, тъй като коалиционните партньори не могат да постигнат повече от това, което имат сега.

За Борисов е страшно важно да е в ситуация, в която да може да маневрира. Той няма да се съгласи да управлява, ако се почувства заграден. Борисов няма да управлява, ако не чувства властта.

Борисов в момента ходи наляво и надясно, за да си движи ръцете, както в каратето. Ако се чувства зле и заграден, ще слезе от политическата сцена.”

 

С всеки удар по Радев, Борисов се приближава до политическия си край. Борисов няма как да събори президента“, прогнозира социологът.

 

"Имам чувството, че работата (с властта на ГЕРБ - б.р.) върви към приключване, те искат да изкарат до 2021 година, но не ми се вярва това да се случи", подчерта Райчев.

 

Андрей Райчев определи като пълни глупости твърденията, че срещата между почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и американския посланик Ерик Рубин е, за да се сваля премиера Бойко Борисов. Според Андрей Райчев САЩ са притеснени от случващото се в Турция и имат нужда от стабилност в България и присъствие, а без ДПС стабилност не може да има.

„Доган напомня, че е ключов фактор и без него не може. Той не допусна зависимост на България от Турция и не допусна ислямизация”, подчерта Райчев.

Източник: http://epicenter.bg/article/Andrey-Raychev--Borisov-naprazno-bi-pat-prez-okeana--Pred-Tramp-charat-mu-ne-sraboti/164256/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!