Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой лъже (по-малко) за размерите на престъпността-МВР или прокуратурата?

.

Сотир Цацаров и Валентин Радев търсят разликите в докладите си
Източник: БГНЕС

Кой лъже за размерите на престъпността-МВР или прокуратурата? Този въпрос се налага заради отчетливото разминаване в статистиката и изводите на двете ведомства.

До този момент шефът на МВР в оставка Валентин Радев  категорично заявяваше през тази и миналата година: „Престъпността в страната намалява”. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче не е на същото мнение. Според доклада на държавното обвинение за 2017 г., представен днес в парламента излиза, че с близо 3 на сто са се увеличили престъпленията в страната за последната година спрямо 2016-а, като общият брой на регистрираните престъпления е близо 107 хиляди.

Документът отчита, че високите нива на престъпност са свързани с бедността, обезлюдяването на малките населени места и високата вътрешна миграция към големите градове.

Последният доклад на прокуратурата сочи още, че за миналата година разкриваемостта на престъпленията е близо 44%, което е с близо четири на сто по-малко спрямо 2016-а.

Тук лъсва поредно разминаване с изводите на Валентин Радев. Той не спря да повтаря, че разкриваемостта се е повишила, а броят на регистрираните престъпления са намалели.

Главният обвинител призова за изменение в Наказателния кодекс за корупционни престъпления в частния сектор, търсене на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, СРС-та да могат да се използват и при разследване на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и възможността за по-продължителното им прилагане само при организирани престъпни групи. От опозицията в лицето на БСП гласуваха "въздържали се" по доклада на прокуратурата.

Източник: https://frognews.bg/novini/koi-laje-razmerite-prestapnostta-mvr-ili-prokuraturata.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!