Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британски лекар иска ДНК тест на пластинирани трупове в скандална изложба

(visiontimes.com)

Изложби на пластинирани човешки трупове от години са нападани с обвинения, че те може да са принадлежали на затворници на съвестта от Китай.

И макар организаторите на подобни изложби упорито да отричат, техни критици периодично повдигат идеята за ДНК тестове от труповете. Досега тази възможност бе по-скоро теоретична.

Но сега лекар от Великобритания настоява за извличане на ДНК от пластинирани тъкани, за да прокара пътя за подобни разследвания при бъдещи изложби.

Д-р Дейвид Никъл, консултант-невролог, призова за разследване на изложбата "Истински тела" в Националния изложбен център в Бирмингам, заради опасения относно източниците на телата.

Експозицията включва 20 тела и над 200 жизнени органа. Всички те са с произход Китай и са запазени така, че изглеждат все едно са от жив човек. Това се постига чрез заместване на жизнените течности със синтетични материали, които се втвърдяват. Изложбата е рекламирана като "образователно преживяване с многопластова значимост".

Ден след приключване на изложбата на 21 август 2018 г., Никъл обяви, че набира образци от пластинирани тъкани, за да тества възможно ли е извличане на ДНК.

"Изглежда напълно абсурдно, че можем да проследим пържола до конкретното животно, но не можем да проследим труп от Националния изложбен център", заяви лекарят пред репортери.

"Мисля, че това ще даде отговори на много китайци, чиито роднини са изчезнали."

Забранена в някои държави

В отворено писмо до британското правителство, над 30 медицински експерти, законодатели и активисти призоваха изложбата "Истински тела" в Бирмингам да бъде закрита и разследвана, тъй като липсват документи, удостоверяващи произхода на показаните човешките останки.

Компанията, организатор на изложбата, и Националният изложбен център отхвърлиха обвиненията.

Великобритания не е единствената държава, където се представя такава изложба.

Изложби с пластинирани тела вече са забранени в Израел, Франция, Хаваи и някои градове на САЩ.

По повод такава изложба, Чешката република промени законите си на 7 юли 2017 г. Съгласно новите разпоредби, властите изискват доказателство за съгласие от починалите собственици на телата, преди те да влязат на територията на страната и да бъдат изложени като експонати.

Никъл подчертава, че изложбата "Истински Тела" не нарушава никои британски закони, но се възползва от вратичка в законодателството относно вноса на човешки тъкани.

"Законът за човешките тъкани" от 2004 г. постановява, че "премахването, складирането и използването на човешки тъкани... без съответното съгласие" е престъпление, но тъй като изложбата е внесена от чужбина, този закон не е приложим.

Обикновено ДНК тестовете са проста и евтина процедура, но извличането на ДНК от пластинирани тела е по-сложно и е необходимо да се изпита, казва Никъл.

Първоначално лекарят е първоначално скептичен, но след като се свързва с редица експерти по генетика, той получава уверение, че това все пак е възможно.

В търсене на кости и зъби

Никъл вярва, че това ще бъде прецедент.

"Разговарях с редактора на списание 'Журнал по пластинация' и доколкото му е известно, такова нещо не е правено до сега."

Според лекаря, подобен изследователски проект може да отнеме до две години.

"Това означава, че следващия път, когато една от тези изложби дойде в града, ще можем да покажем на властите резултати от проекта и да ги призовем да вземат ДНК от труповете, за да идентифицираме кои са тези хора в изложбата."

Тъй като е малко вероятно от изложбата "Истински тела" да предоставят проби за тестове, Никъл се е обърнал към британска болница, ползваща пластинирани тела, с молба да предостави кости или зъби.

И е получил потвърждение от властите в страната, че може да ползва такива проби за експеримента.

ДНК тестове на 17 милиона уйгури

Китаистът и разследващ журналист Итън Гутман вярва, че ДНК пробите може да помогнат да се разреши проблема с насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай: тема, с която той се занимава над десетилетие.

"Китай се опитва да установи политика да събира ДНК проби от всички живи китайци", информира Гутман. "Вече са взели проби от 17 милиона уйгури с възможност за идентифициране на роднини до трета степен; това прави възможно откриване на съвместим орган."

Гутман прекарва последните 10 години в изследване на отнемането на органи от затворници в Китай, основно последователи на Фалун Гонг.

Фалун Гонг е духовна практика, основана на традиционни китайски медитативни упражнения с бавни движения и ударение върху усъвършенстването на характера и морала на човек.

Според разследването на Гутман, епицентърът на преследването на Фалун Гонг е провинция Ляонин и по-специално град Далиен (Далян).

От Националния изложбен център в Бирмингам заявяват, че телата са "непотърсени" и са дарени от "управата на медицински университети в Китай".

Националният изложбен център също твърди, че телата са "дарени законно", че "не принадлежат на затворници", че "нямат следи от травми или наранявания", че "нямат инфекциозни заболявания" и че "собствениците им са починали от естествена смърт".

Въпреки това, Том Залър, президент на компанията "Имеджин Егзибишънс" (организатор на подобна изложба в Австралия), каза през април, че "няма документация", която доказва идентичността на собствениците на телата или удостоверява, че те са дали съгласие за даряване на телата си след смъртта си.

Източник: https://www.theepochtimes.com/critic-of-bodies-exhibition-to-pioneer-dna-tests-on-plastinated-tissue_2630273.html

https://www.falun-bg.info/news/europe/908-britanski-lekar-dnk-test-plastinirani-trupove-skandal-izlozhba.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!