Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Михаил Неделчев: 9 септември потапя българския народ в ново робство

9 септември е събитие, което потапя българския народ в ново робство. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Неделчев.

Социално-психологически, икономически и политически последици от него се наблюдават и днес в манталитета и инициативността на част от българите, обясни той. Според него част от българското общество, която възприема социализма като време на сигурност и спокойствие, не осъзнава дълбоката несвобода на мисълта, личността и правата на онова време и изпитва носталгия.

“Българите като национална общност все още не могат да се консолидират така, че да хомогенизират националното пространство, да изравнят разликите между бедността и безпричинно богатите хора, да постигнат земеделие, което да не в полза на т.нар. „зърнари“, които са присвоили най-често огромни площи и изтощават прекрасната българска земя.

В сравнение със страни като Словакия, Словения, Чехия и други, които също бяха в този социалистически лагер, последствията в България са деструкция и желание да се напусне страната”, обясни проф. Михаил Неделчев.

Той каза още, че днешните българи не осъзнават значимостта на датата 6 септември не само като конкретен исторически, политически и военен акт, но и като част от един много дълъг процес на съединение. Той допълни, че причините за това са в резултат от деструктивността на 9 септември и последвалите го събития.

Проф. Неделчев призова българският народ да търси единението, но не механично, а истински и промислено в името на бъдещето на България.

Източник: http://epicenter.bg/article/Prof--Mihail-Nedelchev--9-septemvri-potapya-balgarskiya-narod-v-novo-robstvo/163052/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!