Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съединението-133 години, откакто „Лудите глави“ пренебрегнаха диктата на Великите сили

.

Този ден го дължим на „Лудите глави“, отказали да се примирят с диктата на Великите сили, съхранили духа на национално-освободителното движение и въплатили светлия идеал за единна България. Величието на техният пример ни кара гузно да сведем поглед в омерзеното си настояще.

Оцелелите апостоли от Априлското въстание отново застават начело на народния ентусиазъм и ни завещават  една свободна България, която ние днес не можем да опазим нито чиста, нито свята пред Великите сили! 

Днес отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.Първата крачка към осъществяване на националния идеал за единение на България е направена в нощта срещу 6 септември 1885 г. Тогава стотици въоръжени хора от Голямо Конаре - днешният град Съединение се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат. 

Най-после е извършено съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация.Така България осъществява част от националните си идеали. 

Актът на Съединението и отстояването му дава основание на предците ни за огромно национално самочувствие. Такова, за което днес ние не смеем дори да си помечтаем. Няма ги „Лудите глави“! 

Източник: https://frognews.bg/novini/saedinenieto-133-godini-otkakto-ludite-glavi-prenebregnaha-diktata-velikite-sili.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!