Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна се! Две големи и богати на петрол държави се отказват от долара

валута1535965262-iraa

Ирак и Иран ще преминат изцяло към използването на националните си валути при извършването на търговски операции.

Това съобщи председателят на Иракско-иранската търговска камара Яхя ал Ишак, цитиран от световните агенции, цитирани от Блиц. 

„Отказваме се от доларовите транзакции, повечето търговски сделки ще се осъществяват в евро, ирански риали и иракски динари“, каза Ал Ишак.

По думите му, при някои сделки се предвижда система на взаимноизгоден обмен. Годишният търговски оборот между Багдад и Техеран е около 8 милиарда долара.

Лавров смята, че ролята на долара като световна резервна валута все повече ще отслабва. Той смята, че все повече държави ще преминат към национална валута в търговията.

„Все повече държави, дори и тези, които не са засегнати от санкциите на САЩ, ще изоставят долара и ще потърсят по-надеждни партньори. Тези санкции са незаконни и подкопават всички принципи на световната търговия. 

Те подкопават и принципите на ООН, според които едностранните икономически мерки са незаконни“, заяви Лавров преди по-малко от месец по време на срещата си с турския си колега  Мевлют Чавушоглу в Анкара.

 Русия отдавна преговаря с Турция и други държави за търговия с национални валути. 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще се стреми да избягва долара в търговията с Русия и други страни, обвинявайки САЩ, че се държат като “диви вълци“, съобщава “Франс прес”. 

Блиц, Нюз БГ, Факти БГ

Източник: http://onovini.com/2018/09/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!