Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта е непреклонна. Ще евтанизират стадото на баба Дора

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след снощното заседание на оперативния щаб за борба с чумата.  

Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря, предаде БНР.

По време на снощния кризисен щаб в МВР от земеделското министерство са били категорични – животните трябва да бъдат умъртвени, защото се намират в огнище, където е констатирана чума. 

В Шарково ще трябва да има евтаназия за животните. "Няма промяна в начина на действие. Не сме взели решение кога. Трябва да ограничим достъпа и ще се вземе допълнително решение", обясни Порожанов. 

Около обора на баба Дора има жива верига от млади мъже. Тя също е непрекронна - няма да си даде животните, защото не вярва на държавата. 

Доброволците не вярват на държавата и се заканват да направят всичко по силите си, за да попречат на ветеринарните власти.

Докато те пазят добитъка на възрастната стопанка, има все по-сериозни съмнения, че заразата е стигнала и до друго населено място – Болярово.

МЗХ изпраща ветеринари от София, които да вземат повторна проба от една от фермите. Ани Петрова не допуска властите при животните си, защото твърди, че протоколът от първата проба е подправен.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат качени и координатите на зоните за сигурност.

Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, "за да няма обществено нагнетяване", каза Радев.

Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска.

Източник: http://epicenter.bg/article/Vlastta-e-nepreklonna--Shte-evtanizirat-stadoto-na-baba-Dora/159731/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!