Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова към Борисов: Вие стимулирате идването на мигранти в страната, като им предоставяте социални и здравни услуги, каквито не предоставяте на българските граждани

Г-н Борисов, вашето правителство създава стимули за идване на нови мигранти в България. 

С тези думи се обърна към премиера Бойко Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова.В остро изказване тя разви от парламентарната трибуна питането си за политиката по мигрантите, по което се провежда разискване.

Европейската комисия взима парите за мигрантите от тези за кохезия и социална политика, посочи в изложението си тя. 

Вие стимулирате идването на мигранти в страната, като им предоставяте социални и здравни услуги, каквито не предоставяте на българските граждани, атакува кабинета Нинова. И посочи, че в Брюксел Борисов говори по темата за пришълците едно, а в България - друго. 

Соцлидерът Корнелия Нинова упрекна правителството, че заради двойнствената политика за мигрантите на премиера Бойко Борисов се ширят слухове, че кацат самолети с бежанци и ще заселват Странджа. 

Само преди няколко дни, г-н премиер, казахте, че големият проблем на България е законната и легална миграция. През 2015 г. се събрахте, за да я насърчите, сега констатирате, че е проблем, започна с атака соцлидерката Корнелия Нинова, припомняйки срещата на ЕС по темата в Малта преди три години. 

Уви, Европа днес продължава със стимулите за тяхното пристигане, установи соцлидерката. И даде за доказателства, че парите за мигрантите се увеличават на 10,4 милиарда от 6,9 милиарда в новия бюджет на ЕС. 

Нинова упрекна още премиера, че с постановление №144 също стимулираме чужденците, които стават бежанци. Според нея приравняването на правата им с тези на българските граждани надхвърлят Конституцията, защото за тях се осигурява доход, докато на бедни и безимотни българи такава гаранция държавата не дава. 

Соцлидерката продължи с канонадата срещу Борисов - в Брюксел говорел едно, а тук, у дома, съвсем друго, изнасяйки конкретни факти.

„Тук пред българския народ говорите едно – там пред европейските колеги съвсем друго“, каза тя. 

"С приетата стратегия на правителството, в която е записвано, че на тях се гледа като на работна ръка и не знам точно на какво, но с тях ще се реши демографската криза на България“, каза още Нинова. Тя цитира и постановление на МС, в което е записано, че мигрантът има правата на български граждани. 

Нинова направи сравнителен анализ на проекторешението на ГЕРБ и това на БСП. По думите й, това на управляващите е капан за премиера. Това са общи приказки за решения, каквито България никога не е вземала. Повод за констатацията й даде записаното от ГЕРБ, че парламентът подкрепя изразената от министър-председателя позиция в Брюксел. 

Това е подкрепа на национални позиции, които не съществуват нито в правния, нито в политическия мир, предупреди Нинова Борисов. Тя го призова да подкрепи проекта на БСП, който иска парламентът да забрани подписването на двустранни споразумения за мигранти и да представи реформа на Дъблинското споразумение.

Източник: http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova--Parite-za-migrantite-se-vzimat-ot-tezi-za-koheziya-i-sotsialna-politika/159676/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!