Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция! 

Красина Кръстева

БСП няма да подкрепи приемането на Истанбулската конвенция. Позицията на партията не  е променена.

Това стана ясно от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова след днешната ѝ среща с генералния секретар на ПЕС Ахим Пост. 

Разговорите се проведоха в централата на червената партия на „Позитано“ 20. 

„С ПЕС споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени и деца, но позицията на българските социалисти по Истанбулската конвенция остава непроменена“, каза соцлидерът. 

„Както знаете имаме делегация от ПЕС, за да разговаряме за позициите ни за Истанбулската конвенция. С мен е Ахим Пост, генерален секретар на ПЕС. Горе продължават разговорите между колегите. Слязохме да ви информираме. Споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени, деца и сме готови българските социалисти да внасяме законопроекти в българското законодателство за борба с насилието над жени и деца. Както знаете ние вече внесохме такива поправки в НК и предложение за създаване на областни центрове. Тези наши предложения бяха приети в парламента. Ще продължим с конкретните си действия в помощ на деца и жени“, каза Нинова. 

По думите ѝ БСП има своето решение, взето на колективни органи и то остава непроменено.

Ахим Пост благодари на лидера на БСП за отворения диалог. В следствие на дискусията едно нещо е очевидно - всички сме против насилието над жени и деца и ще продължаваме ангажиментите си в борбата с него, подчерта генералният секретар на ПЕС. Той добави, че възприемането на Истанбулската конвенция е различно в различните страни. И каза, че в неговата страна - Германия, тя е била ратифицирана единодушно м.г.

Ние ще продължим да водим тази открита дискусия в рамките на ПЕС с една цел - да подобрим живота на жените и децата, каза още Ахим Пост. 

Гостът бе запитан дали непроменената позиция на БСП ще попречи на Сергей Станишев да бъде преизбран за президент на ПЕС. 

Пост отговори: "За Сергей Станишев мога да кажа, че той е президентът, аз съм генерален секретар. Той изпълнява добре функциите си, което е добре за България. Добре е да има добър, силен лидер в ПЕС, както и силен лидер на БСП."

Източник: http://epicenter.bg/article/Ninova--Nyama-da-podkrepim-Istanbulskata-konventsiya-/159639/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!