Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Порожанов потвърди: В две стада има зараза. Едното е на баба Дора!

В две стада има зараза, едното е на баба Дора, другото - в Болярово.

Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг на специалния щаб, създаден за справяне с чумата по животните. Заедно с него пред медиите бе и вътрешният министър Валентин Радев.

Брифингът е в следствие на проведеното снощи извънредно заседание на междуведомственият координационен щаб, създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животните.

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба. Едното е на баба Дора, плюс още едно, което е в Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура - евтаназия на животните, като ние ще отложим малко във времето. Като междувременно дезинфекцията се извършва под засилен контрол. Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на база пробите. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е", съобщи Порожанов, цитиран от Нова телевизия.

"Първо създаваме местен координационен щаб в община Болярово и второто нещо ще поискаме изслушване в парламента и ще поискаме доверието на всички народни представители. Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това. Ако някой не е убеден, да види документите. Ако предлагат друг вариант, да кажат. Засилваме мерките, охраната, внимаваме да не се разпространи заразата. Всички, които са в района и не са оттам, да напуснат - да си тръгнат от района", добави вътрешният министър на Валентин Радев.

"Трябваше да пристъпим към обичайната процедура - евтаназия на животните, като ние ще отложим малко във времето. Като междувременно дезинфекцията се извършва под засилен контрол. Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на база пробите. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е", добави земеделският министър.

"Искаме доверие от всички политически сили. Днес с министър Порожанов смятаме да отидем в парламента и да запознаем всички политически партии със ситуацията. Няма как от БСП да твърдят, че нямало доказателство за заразата. Не е нормално това. Има ясни документи за наличие на чума по животните. Трябва ни обединение на всички партии, защото заплахата е сериозна. Не е нормално ние да правим всичко по силите си, за да спрем разпространението, а други да се съмняват дали има зараза. Надявам се, че ще имаме подкрепата на всички партии", обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Порожанов посочи, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. „Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор на БАБХ, е на базата на пробите с положителни протоколи. Очакваме и още такива. Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна“, обясни той.

"Ситуацията ни притеснява изключително много", призна министър Порожанов.

"Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза, а някой да работи срещу нас", заяви и министърът на вътрешните работи. "Чумата е заплаха за националната сигурност", каза Радев, като с тези думи, той описа действията на лидера на БСП Корнелия Нинова. В Ямбол ще бъде създаден регионален щаб, съобщи той и призова всички, които са отишли в районите на заразата, за да защитават местните и животните, да ги напуснат.

Относно отлагането на евтаназията, която трябва ще да се извършва днес, Радев уточни, че проведеното среднощно заседание е било заради неполучените пълни резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата. „Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни той.

Източник: http://epicenter.bg/article/Porozhanov-potvardi--V-2-stada-ima-zaraza--Ednoto-e-na-baba-Dora-/159569/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!