Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чистка в земеделието! Борисов уволни зам.-министър Цветан Димитров и шефове на ключови дирекции

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. 

Това съобщиха от Правителствената информационна служба. 

Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. 

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов. 

Припомняме, че преди няколко дни зам.-министър Цветан Димитров първи заяви в тв ефира, че заповедта за евтаназия на животните е била лично на инж. Дамян Илиев и тя не е била съгласувана с Министерство на земеделието. "Решението за евтаназирането на животни се взема от Агенцията по храните - БАБХ. Докладва се в "Ди Джи Санте" (европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол – б.р.), от там идва становище, което се изпълнява. Окончателното решение е разписано само от директора на БАБХ Дамян Илиев, заяви Димитров, като уточни, че то не е било съгласуване със земеделското министерство", каза той. 

Цветан Димитров не можа да обясни, защо не е спазена инструкцията при борбата с тази болест, защо не са взети под внимание констатациите в доклада на експертите към Министерство на земеделието и храните. 

"Колегите от Агенцията по храните се позоваха най-вече на Световната здравна организация за животните, каза той пред  БТВ.  По думите му избиването на животни е един от начините за действие при наличие по подобни опасни болести. Димитров каза, че не може да каже със сигурност дали това е било записано в решението. 

Димитров призна, че е била допусната грешка, като хората не са били добре информирани за това, което предстои. "Точно това беше грешката - нямаше индивидуален подход към хората. Трябваше поне на тези 20-30 човека, на които предстоеше това неприятно събитие... можеше поне с тях да се поговори - иска ли животни, не иска ли, какво..., каза Димитров и определи причината за случилото се като "слаба организация".

Източник: http://epicenter.bg/article/Borisov-uvolni-zam-ministara-na-zemedelieto-Tsvetan-Dimitrov/159538/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!