Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Животновъдите се опитаха да нахлуят в Министерския съвет. Нинова е сред тях

Протестиращите животновъди се опитаха да нахлуят в сградата на Министерски съвет. Сред тях бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Протестиращите блокираха и движението по бул. „Княз Ал. Дондуков”. Три кордона полицаи едва удържаха множеството.
Животновъдите настояват за оставки в сектора.

Стигна се и до напрежение и леки сблъсъци със служителите на реда, предадоха БТВ и "Канал 3".

Протестиращите опитаха да напреднат към сградата на Министерския съвет в момента, в който там се провеждаше заседание на правителството. Наложи се и намесата на и жандармерия.

Полицаите сформираха жива верига пред „Дондуков” 1, която да възпрепятства протестиращите. Няколко души успяха да пробият полицейската блокада, след което бяха върнати сред протестиращите, не и без употребата на сила. 

Хората протестират с искане за по-високи обезщетения на животните, засегнати от чумната епидемия в Странджа. Протестиращите настояват и за повече пари за онези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава. Според тях ако държавата е обръщала повече внимание на сектора е нямало да се стигне до ситуация, в която толкова много животни ще бъдат умъртвени.

Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.

Протестиращите издигнаха плакат, че изгарянето на мъртви животни е крачка към Средновековието. След като прозвучаха траурен марш и химна на България животновъдите блокираха движението през бул. "Дондуков", като се очаква по-късно да се насочат и към сградата на Министерството на земеделието, храните и горите. Подобно на предишния си протест, когато затвориха пътя София – Варна край Велико Търново, и сега в столицата животновъдите запалиха вълна и изляха мляко насред площада.

Това бе причина и за първия им протест, а именно срива на изкупните цени на млякото и искане на помощ заради претърпените загуби.

Относно избитите животни, протестиращите се обявяват и против мерките взети от Българската агенция по безопасност на храните и настояват за оставките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговия заместник Цветан Димитров. Обявиха, че ако няма оставки, то те ще обявят гражданско неподчинение.

Земеделският министър Румен Порожанов определи финансовите искания на протестиращите като твърде високи и необосновани.

Източник: http://epicenter.bg/article/Zhivotnovadite-se-opitaha-da-nahluyat-v-Ministerskiya-savet/159531/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!