Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шарково не пусна ветеринари да евтаназират козите на баба Дора. БАБХ праща днес полиция

Протести в Шарково предотвратиха евтаназията на останалите 114 глави дребен добитък в селото, сред които и козите на баба Дора. 

Ветеринарните екипи са изтеглени от Шарково и Крайново, съобщи д-р Ивайла Давидова, началник-отдел "Верификация на официалния контрол", цитирана от Фокус.

"Това е така, тъй като са възпрепятствани от протести, замеряни са с тежки предмети, имало е барикади. Животните, с цел да бъдат спасени, което не е в полза на животните, са били изваждани и подплашвани към гората. Козите на баба Дора, която стана известна, още не са евтаназирани. Единственият ни вариант за достъп до тези обекти е полицията", обясни тя. 

Д-р Ивайла Давидова подчерта, че протестиращите на практика разнасят вируса. „Всеки предмет, всяко животно и всеки човек, който е бил по някакъв начин в контакт с възприемчиво животно, тоест овца или коза, е потенциален източник на инфекция“, каза тя. 

В Шарково не се прави дезинфекция заради посегателство срещу ветеринарите, каза областният директор на БАБХ в Ямбол Николай Георгиев. „Разположихме мобилна техника на входа на селото, опреснявахме я с разтвор постелята, през която всеки трябваше да мине, да си дезинфекцира подметките на обувките, автомобила, с който е влязъл в селото. Днес тази техника не е там, защото имаше посегателство върху колегите, опити да се режат маркучите на машините“, добави Георгиев. 

Чумата е заболяване, обявено за биологично оръжие, гражданите трябва да оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари, заяви д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. Той потвърди, че наличието на болестта чума в България е потвърдена както от българска, така и от френска лаборатория. 

Унищожаването на животни заради чумата няма алтернатива. В това увериха представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). 

Единственото решение на проблема с чумата е евтаназия на заразените животни, няма алтернатива. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София д-р Камен Николов, цитиран от агенция "Фокус". 

Той опроверга информациите, че населението не е информирано достатъчно за това какво се случва с чумата. Това не е вярно, защото нашите колеги провеждат комисии и на тях присъстват всички заинтересовани страни – кметове, областни управители, пожарна, МВР и др., обясни той. Допълни, че в огнищата на заразата са изпратени ветеринари с голям опит. 

Колегата му д-р Ивайла Давидова, началник-отдел "Верификация на официалния контрол", обясни, че до момента са убити около 4 хил. животни, а официално регистрираните огнища на болестта са пет – село Воден, село Кости (Бургаско), село Парково, село Крайново и село Странджа. 

Към момента в агенцията се смята, че чумата е проникнала в страната при нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Според Давидова това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия.

Междувременно за утре в Хасково е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. На него ще бъдат обсъдени действащите превантивни мерки. В края на юни след такова заседание бяха забранени търговията и придвижването на животни в граничните общини - Тополовград и Свиленград. 

По-рано Министерството на земеделието защити с текстове от Закона за ветеринарното дело действията на ветеринарните лекари. Ведомството посочва още, че не се налага създаването на Централен епизоотичен съвет, тъй като не става дума за зараза, която е опасна пряко за здравето на хората.

Източник: http://epicenter.bg/article/Sharkovo-ne-dopusna-veterinari-da-evtanazirat-kozite-na-baba-Dora--BABH-prashta-utre-politsiya/159471/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!