Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Управляващите превърнаха битката с чумата в агротероризъм

Евтанизирани животни в Странджа

Пълната липса на комуникация между институции и граждани доведе до поредния абсурд, вдигнал на бунт села в Източна България. Заради риск от разпространение на чума по овцете и козите Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проведе мащабно клане на животни в този район. Около 4000 овце и кози са избити. Седем общини са под карантина, след като пробите, взети от животни в първите огнища, били положителни и се потвърдили от анализите на независима френска лаборатория, обясниха от БАБХ. Според официалната версия чумата е „пристигнала“ от Турция, където имало 700 огнища. 

Критици на действията на БАБХ нарекоха операцията „агротероризъм“ заради бруталността на мерките. Стотици фермери от засегнатите села в Ямболско и Бургаско, които твърдят, че животните им са здрави, излязоха на протести. Дни наред те молеха властта да не избива здрави животни, но институциите мълчаливо ги пренебрегваха, а през уикенда МВР прати полицаи да „укротяват“ протестиращите и плачещи хора. Едва след като фермерите започнаха да блокират пътища и обявиха, че ще пренесат протеста си в центъра на София, премиерът Бойко Борисов нареди на ресорния министър Румен Порожанов спешно да отиде в засегнатите села и лично да следи събитията. 

БАБХ свика неделна пресконференция, за да се оправдае, че си върши работата. И дори обвини някои фермери, че подклаждат заразата, като товарят животните в багажници и се опитват да ги продадат в други райони и извън страната. „Не съм съгласен, че не сме информирали хората, но явно не е било достатъчно. Ако министърът ми поиска оставката, ще я подам веднага“, обяви шефът на БАБХ Дамян Илиев. 

БСП се опита да отбележи червена точка и лично лидерката на социалистите Корнелия Нинова се нареди сред протестиращите. Вчера тя пристигна в Шарково, където по-рано през деня жителите на селото посрещнаха полицаите и ветеринарите с жива верига. Блокада имаше и в още няколко села - Болярово, Воден, Крайново, Странджа и др. „Поисках официално документите, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018 г., а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г.“, каза лидерът на БСП. Тя съобщи, че вече е уведомила главния прокурор Сотир Цацаров за това „несъответствие“, а в писмена жалба до прокуратурата щяла да настоява за анулиране на заповедта за избиване на животните. 

Директорът на БАБХ Дамян Илиев отрече да има разминаване в датите. Той обясни, че заболяването било изключително ново за ЕС и всяко животно реагирало на него по различен начин. „Въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни. Невинаги трябва да се търси смъртност“, обясни той. Заболяването се пренасяло с тесен контакт при животни, но можело да дойде и от мигранти, обясни Илиев. 

Министърът на земеделието Румен Порожанов, който в събота също бе в село Шарково, призна, че БАБХ „не работи достатъчно добре“. „Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта“, коментира той пред Би Ти Ви. В момента само едно от стадата в селото е живо. „Това е опасна болест. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор“, оправда драстичните мерки Порожанов. Министърът обеща да се застъпи за по-големи обезщетения за фермерите. Имало и друг вариант - на стопаните да се дават животни вместо пари. 

„По методология на животно компенсацията е средно 150 лева. Независимо от това ще предложа едно увеличение - на 190 лв., което обаче трябва да бъде одобрено от Министерския съвет“, обясни Порожанов. Той не каза дали ще поиска оставката на шефа на БАБХ – първо трябвало да се направи оценка на ситуацията. 

Вчера от Асоциацията на българските села се обявиха срещу избиването на доказано здрави животни в село Шарково, вместо въвеждане на карантинни мерки. Те директно определиха акцията на БАБХ като агротероризъм. „Задълбочаващата се криза в овцевъдството и козевъдството, които са основен поминък в селските погранични райони, е в резултат на умишлено провеждани активни действия за унищожаването на фамилното фермерство“, смятат от организацията. Оттам допълват, че никакви обезщетения не биха ; огли да възстановят сектора, ако на всеки две години „животновъдството се тресе от масова болест и се избиват и закриват стопанства“. „Изплащането на тези средства можем да определим като кратко командно дишане, за да не се признае смъртта на един подсектор, за която се работи отдавна“, възмутиха се от асоциацията. 

Остри коментари, свързани с непрозрачността на БАБХ, заляха и социалните мрежи. Мария Капон от ЕНП определи действията на институциите като пълна липса на емоционална интелигентност, а експертът Любомир Аламанов коментира, че заради неяснотите от БАБХ тръгват куп слухове. Част от тях са свързани с това, че животните изобщо не са болни, други - че едрите фермери искат да ликвидират бизнеса на дребните собственици, трети предполагат, че в „дъното“ е ромската мафия, която избива животните, mрибира труповете и ги продава като месо за консумация. „Прекалено много пъти БАБХ реагира ужасяващо неадекватно, пренебрежително, неморално, неуважително. Спомням си случай с лъвчета, случай с птици, втори случай с птици, сигурно има още“, коментира Аламанов. От СДС директно поискаха оставката на шефа на Агенцията по храните Дамян Илиев. 

Асоциацията на българските села поставя серия от въпроси към институциите. Браншовата организация настоява да се изясни от кои райони на Турция е дошла болестта. Този въпрос е изключително важен, тъй като фермерите от района, които говорят турски, посочват, че новини за зараза в Турция няма нито по телевизията, нито в интернет издания, нито техни роднини съобщават за такава, посочват те. В същото време потокът на животните с нашата съседка е обратен - износ от България към Турция. Затова трябва да се разбере защо няма адекватен граничен контрол. Кои са лабораториите и кой ги управлява, както и защо се налага избиването на здрави животни вместо те да бъдат поставени под наблюдение, питат от асоциацията. 

Източник: „Сега“

Източник: http://epicenter.bg/article/Upravlyavashtite-prevarnaha-bitkata-s-chumata-v-agroterorizam/159321/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!