Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Явор Гечев: Никъде не пише, че трябва да има масово избиване на животни. Това е война с държавата!

Явор Гечев: Никъде не пише, че трябва да има масово избиване на животни. Това е война с държавата!

В европейските директиви също никъде не се казва, че трябва да има масово избиване на животни. Затова се появяват слухове като тези, че по този начин се освобождават пространства за мигрантите, заяви Гечев.

Странно прибързаните действия на властите по случая с чумата в Ямболско и липсата на комуникация с животновъдите при избиването на добитъка им нанасят удар не само по реномето на Българската агенция за безопасност на храните, но и по държавността въобще. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” д-р Марина Иванова и Явор Гечев от „Четири лапи”. 

„Оставиха хората в едно информационно затъмнение. Не само, че по този начин унищожават дребното животновъдство, но и убиват държавността, няма доверие към тях”, подчерта Гечев. Според него съвсем различно е щяло да протече всичко, ако властите бяха говорили със стопаните и се беше стигнало до евтаназия само на стадата с болни животни – и то без насилствено влизане в стопанските постройки с помощта на полицията. 

Д-р Иванова беше категорична, че няма как по презумпция да се приема, че животните са болни, при положение, че вирусът оцелява в околната среда само 72 часа и се предава при пряк контакт. 

Тя посочи, че самата БАБХ е издала ръководство за борба с умата, в което се посочва карантината като метод за ограничаване на заразата, а евтаназията се препоръчва само при поразени от чумата животни. 

Д-р Иванова отбеляза и че част от пробите са били изпратени не във Франция, а в лаборатория, която не е одобрена като референтна. 

„Моето обяснение е, че искаме да покажем на ЕК, че много бързо можем да се справим с болестта”, смята Гечев. Той допълни, че в документи на международна организация от май тази година България не е сред страните, свободни от заболяването, а няма информация за чумни огнища. 

„Чумата ще стигне до Видин благодарение на действията на БАБХ. Хората нямат доверие на ветеринарните власти. Ако в стадата се появят признаци на заболяването, хората ще разпродадат животните по най-бързия начин и заболяването наистина ще стигне до Видин”, подчерта Явор Гечев. 

В европейските директиви също никъде не се казва, че трябва да има масово избиване на животни. Затова се появяват слухове като тези, че по този начин се освобождават пространства за мигрантите и че държавата поддържа бизнеса на тези, които се занимават с умъртвяване и обработване на телата на избитите животни, заяви Гечев.

Преди да се пристъпи към умъртвяване, трябва да пристигнат пробите от референтната лаборатория, което не се е случило.  

Абсурдно е. Ако в други държави има подобен случай, отговорните длъжностни лица щяха да си понесат съответните последствия, каза още д-р Марина Иванова.

Източник: http://epicenter.bg/article/Yavor-Gechev--Nikade-ne-pishe--che-tryabva-da-ima-masovo-izbivane-na-zhivotni--Tova-e-voyna-s-darzhavata-/159308/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!