Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Дамян Илиев: Стадото на баба Дора няма да оцелее, животните ще бъдат избити!

Той не можа да даде смислени обяснения защо се избиват масово животни, след като в указанията за борба с чумата, подписани през януари 2018, такава мярка не посочена.

Ръководим се от европейски правила. Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът, животните се евтанизират. Така се действа при такива ситуации. Това каза в сутрешния блок на БТВ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. 

Той не можа да даде смислени обяснения защо се избиват масово животни, след като в указанията за борба с чумата, подписани през януари 2018, такава мярка не посочена. От противоречивите му изявления стана ясно, че действията на органите сега нямат писмена обосновка, както и конкретна заповед. 

Той категорично отхвърли твърденията, че е разпоредил масовата евтаназия преди да станат готови резултатите. „Нашето изследване е на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед”, обясни той. По думите му нашата лаборатория не е референтна, а акредитирана.

Той посочи, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че не винаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни. 

На въпрос защо агенцията преди броени месеци е издало ръководство, което сега не спазва, той отговори, че документът е написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса: „Практическото ръководство в момента не е състоятелно”. 

От думите му стана ясно още, че никъде карантината не се прилага като метод за борба със зарази – макар да я има в практическото ръководство, което подчинената му структура е издала преди няколко месеца. 

Илиев на няколко пъти подчерта, че БАБХ действат в синхрон с европейския орган по безопасността на храните  „Ди Джи Санте”. „Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България”, категоричен беше Дамян Илиев.

Той призна, че е имало „разбалансирана история” с комуникацията със стопаните, но има свое обяснение за това: „Когато се прилагат тези мерки с евтаназията, собствениците не се предупреждават, защото има много случаи, в които се опитват да спасяват животни. Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната.

Министър Порожанов не е искал неговата оставка: „Аз смятам, че трябва да си върша професионално работата. Ако бъда спиран да си върша работата, ще си я дам”. 

В отговор на въпрос д-р Илиев бе категоричен, че стадото на баба Дора няма да оцелее и животните ще бъдат избити.

Източник: http://epicenter.bg/article/D-r-Damyan-Iliev--Stadoto-na-baba-Dora-nyama-da-otselee--zhivotnite-shte-badat-izbiti-/159307/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!