Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БАБХ проспа чумата, погази собствените си правила и скри, че има други мерки преди евтаназията

БАБХ107184_660_370

Една оставка на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев няма да замаже факта, че чиновниците му проспаха проблема с чумния вирус в Странджа и го решиха в паниката си с почти нелегална евтаназия, което възпламени едни други граждански пожари. Но оставката вече е незаобиколима.

И тук въобще няма да говоря за сълзите на хората, за нервите им, за отнетия поминък, за това, че повечето от странджанци с избити стада са на успокоителни. Нито за гражданските протести, които провокира дебелашкото изпълнение на чиновниците на мерките по ограничаването на заразата.

Спасява ли си кожата БАБХ със скоростното евтаназиране на болните от африканска чума овце и кози в Странджа? Спасява я и това е без съмнение. Защото манипулира стопаните и обществото, че евтаназията е единственият разписан изход от ситуацията.

Алгоритъмът на мерките е стройно изреден в методическите указания на сайта на БАБХ, наречени “Практическо ръководство за борба с чумата по дребните преживни животни”.

И пак там пише, че са в синхрон с европейските директиви. Та, тук четем, че се убиват животните от едно стопанство, но само ако в него се открие болно животно, не се трепят козите и кравите на няколко села наоколо без да има доказано заразени във фермите.

В случая имаме по един обект със зараза в селата Крайново и Странджа и два – в село Шарково, за които има положителни проби във френска лаборатория. Само че не бяха умъртвени животните единствено в тези четири обекта, а във всички дворове.

Пак според методическото ръководство на БАБХ животните от стопанствата, където няма болни, се изолират и затварят в обора, докато мине нужната карантина, за да не се разнася заразата. Описан е много точно и инкубационният период – от 3 до 10 дни.

Изчакаха ли го ветеринарите на Дамян Илиев? Направиха ли нужната дезинфекция след първите случаи, обявиха ли задължителната карантина? И защо хората разказваха как часове наред евтаназираните трупове на овцете са си стояли насред дворовете, надували са се от газовете, вместо да се изгорят и загробят по правилата, описани в същото това ръководство?

Пак в указанията на БАБХ за борба с чумата пише, че съществува ваксина, която защитава животните от тази зараза за период от три години. Вероятно и ваксинацията, и карантината са по-скъпи занимания и губене на време. А спешната визита на здравните капацитети от Брюксел чука на вратата и следват санкции, ако заразата не е ограничена.

Затова е подходено на принципа “няма животно, няма проблем” с едни 50 лв. хонорар за доброволците в белите одежди, по твърдения на местните, които изиграха ролята на евтаназатори в Шарково и показваха среден пръст на разплаканите стопани.

Или, с други думи, преди масовото умъртвяване по нехуманен начин, защото изгледахме видеа, в които животните се мъчат и гърчат по няколко минути, има редица други мерки, които БАБХ и подопечните й ветеринари е трябвало да предприемат, но не са.

Да не пропуснем и погазеното изискване на животните, подлежащи на евтаназия, да бъде направена предварителна писмена оценка, с оглед следващото обезщетяване на стопаните. И всичко това да става с документи и след внимателно разясняване на стопаните каква е заразата, какво се предприема и какво следва.

Вместо това се гаси пожар с почти нелегално изтрепване на добитъка в странджанските села, в отсъствието на стопаните, без да им покажат заповеди, без да им обяснят човешки, с полиция и нахлуване в частна собственост, до която не са допуснати самите собственици.

Именно БАБХ и шефът им са отговорни за общественото напрежение, което възникна в Странджа през последните дни. Затова този път в тази агенция трябва сеч, уволнения, дисциплинарни наказания и никаква милост от министъра.

А покрай отиването на Порожанов вчера в Шарково контрастно се наби на очи мълчанието на президента, странджанец, и отсъствието на ямболските депутати. Как пък нито един не се отби пътьом към морето в Странджа?! Юлиян Папашимов от ГЕРБ, Кристиан Вигенин и Николай Пенев от БСП, и Волен Сидеров от ОП –  защо не отидоха при хората, които са гласували за тях, да ги изслушат, да им съдействат, да ги успокоят? Кога, ако не сега? 

Ива Капкова, канал 3 

http://kanal3.bg/news/comments/80527-BABH-prospa-chumata-i-evtanaziyata-nyama-da-go-zamadze%252C-a-ostavkite

Източник: http://onovini.com/2018/07/%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!