Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Порожанов към стопаните на заразените с чума животни: Не си мислете, че на мен ми е лесно... за съжаление огнището няма да е последното... изискването на европейска директива е евтанизация...

Резултатите от лабораторията във Франция ще покажат какъв щам е чумата по дребно-преживните животни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с животновъди в Странджанско, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имаме вече доста положителни проби, за съжаление. Пробите от нашата референтна лаборатория. Потвърдена е първата проба от Франция“, каза министърът.

По думите му няколко са щамовете на тази чума. „В Турция повечето животни са болни, ваксинирани са с жива ваксина. Живата ваксина дава възможност на животното да живее, но да е носител на заболяването“, обясни Порожанов.

По думите му, ако се направи ваксинирането на животните с жива ваксина, трябва да се вземе специално разрешение, но в целия ваксиниран район трябва да се реши какво ще се прави с животните, тъй като месото и млякото от тях трябва да са под постоянен надзор.

„Не трябва да се смесват с другите. От друга страна термичната обработка на това месо позволява то да бъде консумирано. Много неприятна ситуация“, коментира министърът. По думите му изискването на европейска директива е в 3 км зона от едно огнище животните да бъдат евтанизирани.

„Знам, че е много трудно. Не си мислете, че на мен ми е лесно. Не си мислете, че това, което се прави някой го иска“, коментира той. 

Правя всичко възможно за максимално обезщетение на ощетените животновъди - за съжаление огнището няма да е последното, каза още министър Порожанов.

Той поясни, че обезщетенията за животните по селекционен контрол се изчисляват от Агенцията за репродукция в животновъдството. „Те си имат четири показателя. Там цените са доста добри. Там средната цена е около 224-225 лв.“, каза Порожанов. По думите му за тези, които не са под селекционен контрол, средната цена е 140 лв.

„Разбирам, че това е нещо, което не ви удовлетворява. Прави се, за да може да бъдете компенсирани“, допълни земеделският министър. Румен Порожанов поясни, че допълнително кандидатствалите по обвързаното производство на база форсмажора, ще получат плащане по обвързано производство. 

По отношение на млякото, министърът допълни: „Някои от вас ще бъдат компенсирани до момента. Нашето решение е 25 лв. на животно“, заяви Порожанов. Той допълни, че на животно ще бъде платено до 7 лв. за de minimis.

„В понеделник ще започнем плащането за ощетените при първите огнища“, каза още Порожанов.

Попитан кога ще имат сигурност за животните, министър Порожанов заяви: „Вие всички имате частно-практикуващи лекари, ветеринари, които трябва да отговарят за вашата така наречена биосигурност, за това че стопанството отговаря на изисквания за биосигурност“.

По думите му комуникацията с хората по места определено не е била на ниво.

„Беше редно на всеки един да му се обясни и да му се каже – ситуацията е такава, изискванията са такива“, посочи министър Порожанов. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Porozhanov--Rezultatite-ot-laboratoriyata-vav-Frantsiya-shte-pokazhat-kakav-shtam-e-chumata/159240/4/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!