Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гръцки икономист: Мирът на Балканския полуостров се клати, възможни са промени на границите

Йоаким Каламарис, гръцки икономист и университетски преподавател, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“. 

Водещ: Гърция гони руски дипломати, намесвали се в споразумението с Македония и опитвали срещу пари да спечелят благоразположението на Гръцката православна църква. Това съобщава вестник „Катимерини“. Има ли връзка изгонването и с протестите за гръцкия характер на Македония в Северна Гърция? Очакваме анализа на Йоаким Каламарис, гръцки икономист и университетски преподавател. Господин Каламарис, новото име на Македония предизвика най-невероятно измерение. Заради него гръцкото правителство реши да изгони от страната двама руски дипломати и да забрани влизането на нейна територия на други двама. Как коментирате новината? 

Йоаким Каламарис: Тези постъпки на гръцкото правителство, според мен не са резултат от така наречения македонски проблем, а от геополитическите игри между Америка и Русия. Нашата страна се намира на средата на тази политическа схема, това се подразбира, защото видяхте как в новото-старо правителство на Ердоган президентът на Турция е клониран и то си продължава от толкова години насам. Но видяхме на инаугурацията му в Анкара да присъстват руският премиер, българският президент, но не и гръцкият премиер или българският премиер. Така че това са геополитически игри. Разбира се, че няма мирис на мир в това напрежение. И между Гърция и Русия в момента, и между Турция и Гърция, и Америка и т.н. Но със сигурност не става въпрос за името на този нов проект, който искат да се нарича Македония. За сериозните анализатори играта е по-дълбока и със сигурност трябва да сме много будни, защото се очакват сериозни промени. Геостратегически и геополитически. 

Водещ: Какви промени, господин Каламарис? 

Йоаким Каламарис: Промените може и да са и промяна на границите на страните, възможно е в Балканския полуостров. Този процес се започна още от разпадането на Югославия и създаването на новите проекти. Аз казвам проекти, някои ги наричат страни. Както Босна, Косово и Скопие. Така че започналите преди години процеси може би намират в момента пространство за изява и реализиране. 

Водещ: Господин Каламарис, кои държави ще засегне, според вас, бъдеща промяна на границите? От кои ще се вземе и на кои ще се даде? 

Йоаким Каламарис: Със сигурност от тази цялата история, ако продължи този процес, ще излезе временен победител Турция. Тя има и няма 100 г. история вече като страна, новоизграждаща се страна. От Османската империя минахме на проект Турция. Много добре знаем, че 1922 г. Турция наброяваше не повече от 17 милиона граждани. За половин век близо, не става въпрос за нивото на раждането в Турция, а става въпрос за нови граждани от азиатски страни, които се включиха в така нареченият народ "турци", тя наброява над 75 милиона души. Турция ще излезе временен победител, тъй като православието, както виждате в нашите страни, гине. За мен има обяснение, разбира се, подкрепата на Русия за този проект, турският проект и геостратегически, и геополитически. Разбира се, че не го възприемам от гледна точка на православието и на християнството. Една страна, на която всички православни страни разчитат за морална, социална, икономическа и най-вече в извишението на вярата, да се предава в геополитически аспект в интересите на Турция, говоря за Русия. 

Водещ: Господин Каламарис, според дипломатически източници, до стъпката с изгонването на руските дипломати се стига в резултат на многобройни координирани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция. Това за първи път ли се констатира или поне за първи път се говори официално? 

Йоаким Каламарис: Вижте, в момента имаме един огромен парадокс – в Гърция управляват комунистите, не левите, комунистите, атеистите. Най-ниското политическо ниво, което може да си позволи една съвременна страна в ЕС. При положение, че „Сириза“ произлиза от комунистическата партия или от анархистите, би трябвало и би било нормално да има хармонични отношения с Русия. Говоря като идеологическо минало на тази страна и сходните черти, които има самата партия с партиите в бившия Съветски съюз и днес Русия. Т.е., парадоксът е огромен. Така че, какво доказва? Доказва, че парите нямат цвят и не познават, и не разпознават идеологии. Идеологиите избледняха в 21 век, време беше политическите идеологии да не съществуват. Защото са били единствено инструмент за манипулиране на масите. Това доказва и постъпката на „Сириза“ с реакцията й спрямо руското правителство. Разбира се, че не възприемаме подобни усилия в кавички от гръцкото правителство, но тук не става въпрос въобще за мнението на дипломатическия ресурс на Гърция. Става въпрос за решение на ниво премиер. И за ангажименти, които той получава от едната и от другата страна. Със сигурност не помага в кризисната ситуация, в която в момента е Гърция – финансово, социално и политически. 

Водещ: Възможно ли е било срещу парично възнаграждение руски дипломати да са се опитвали да придобият влияние в общини, сред митрополити в Гръцката православна йерархия и в „Света гора“? 

Йоаким Каламарис: Възможни са финансови канали и тяхното изграждане от гледна точка на дипломатическо и етническо влияние, със сигурност е възможно. Но не мисля, че страна като Русия има именно тази нужда или използва подобни канали. Тя има по-сериозни позиции в гръцкото общество на политическо ниво, за да повлияе. Тук става въпрос, че Русия застана зад Турция, зад този мегаломан, наречен президент, единствен и само на Турция господин Ердоган. А политическата ярост срещу Турция в момента води, повтарям, до политическото решение. Защото не е тайна, че гръцката страна, както и българската страна са много близо до американската страна. Да говорим реално – ние принадлежим на Запада, нашите страни. И Запада принадлежи на нас. Това, което трябва да пожелаем, е наистина хармонизирано отношение с Русия. Но на база на балансирани мерки между тези страни и усилия. 

Водещ: Но от този ход с дипломатите разбираме, че Русия ще отговори реципрочно и независимо от прецизната работа на гръцки дипломати в посолството в Москва, ще изгони двама. Това няма ли да доведе до допълнително влошаване на отношенията между Гърция и Русия и как това влошаване ще рефлектира и на Балканите? 

Йоаким Каламарис: Лято е – период, в който целият народ се отпуска, целият политически състав, ако щете, е в отпуск, избраното време за това действие не е правилно, явно ще трябва да очакваме по-голямо развитие, то няма да спре само с освобождаването на дипломати и от страна на Гърция, и от страна на Русия. Ще има огромно напрежение. Не забравяйте, че двама православни войници над 150 дена се намират в Одрин в затвора, където са били арестувани на гръцка територия от турски войници. Православната Русия, за съжаление, не въздейства на турския диктат за освобождаването на европейски войници, защото би трябвало така да се третират гръцките войници. И ЕС си мълчи. Ама нали затова сме в един съюз. Защото се нарича съюз, не само в изпращане на послания за европейска интеграция и ангажименти за внасяне на такси, но и за геополитически моменти. Русия пое пътя на неутрална позиция в този процес. Двама православни войници се намират в Одрин 150 дена и светът мълчи. ЕС мълчи. Русия мълчи. 

Водещ: Защо вашият премиер не постави този въпрос? Ето сега имаше среща на върха на НАТО. Турция е там, Гърция е там. 

Йоаким Каламарис: Въпросът е поставен, точно когато случи този процес преди близо 4 месеца – 4 месеца и половина. Но НАТО също не взе позиция. Знаете ли, Европейският съюз и НАТО ми заприличват на организации, за съжаление, които, когато няма нужда, ни подават чадър и когато започне да вали, ни го отнемат. Така че гръцкото правителство направи постъпки към тях, но отговор от там няма. Обявено е пред Европейската комисия, обявено е пред НАТО, но предприети мерки не са взети за решаване на въпроса. Ако реши г-н Ердоган, султанът на новоизграждащата се Турция, тогава явно ще ги освободи. Това говори най-вече за хуманитарен проблем. Пак казвам, това означава, че осемте турски войници, които са поискали политическо убежище в Гърция, това е отмъщението на Турция чрез арестуването на двамата православни войници в турските бодруми в Одрин. Знаете много добре, че тези осем войници от турската страна, които намериха, разбира се, политическо убежище, казвам „разбира се“, защото международният закон е един за всички и би трябвало турските власти да го знаят. Но те не разпознават правдата, не разпознават справедливостта, не разпознават международното право. А би трябвало да приемат и да възприемат законите и международното законодателство, но не го приемат и отговориха по този начин, арестувайки двамата гръцки войници. Разбира се, че в българската страна също не виждам да се разпространяват информации за случващото се, няма и новини за него. Не казвам от вас, но от много други медии. Разбирам, че това не е притеснение, защото те са гърци, някакви други войници. Но, знаете, скоро може би ще се наложи, ако заедно не обединим гласовете си за свободата на словото и на делата, ще ни настигне опасност за това, което от години и векове ние заедно сме постигнали – да се пазим и да запазваме мира. От сегашната ситуация в региона едно може да се разбере – че мирът на Балканския полуостров се клати. Извинявам се, че използвам термин като този, но не мога да намеря друг, за да призова всички хора, които са родолюбци, православни, да запазват всички тези святи традиции, които имаме от нашите деди, и да обединим усилията си за разрешение на този проблем. Не можем да бъдем приятели с тези, които влизат в Сирия и окупират през 21-ви век други държави и да застанем зад техните каузи. В началото на интервюто казах, че принадлежим на Запада и Запада ни принадлежи. Не принадлежим на Азия, не сме азиатски нации, не сме азиатски народи. Нямаме тези нрави и култури и това не е дискриминация, това са факти. Ние сме Европа. Ние сме старата Европа. 

Водещ: Г-н Каламарис, къде могат да се очакват конфликти на Балканите? Къде ги прогнозирате? 

Йоаким Каламарис: Нашите страни – България и Гърция – те са малки страни или може би политическите навремето ръководители ги направиха още по-малки, както изглеждат днес. Наистина е много трудно нашите политици да балансират върху голямото напрежение между Русия и Америка. В момента виждаме, че Америка има доста сериозно влияние в Гърция, в България, в Румъния. Виждаме, че Русия има влияние в Турция, в Сърбия, вече Албания и Косово – не. Случват се неща, тези две големи сили не тръгват на открита война, а използват по-малки държави, за да споделят техните интереси. Така че е ясно, ако се случи това, което мислят най-сериозните анализатори и предвиждат – някои от страните ще бъдат съюзници, някои други – не. 

Водещ: Гърция с кого ще бъде съюзник? 

Йоаким Каламарис: Гърция и България нямат избор, те трябва да са заедно. Както са сега в момента геополитическите неща, аз ги виждам заедно. Но не мога да знам дали ще бъдат с правилния партньор, стратегически говоря, или не. Но времето ще покаже. Досега толкова векове не сме сгрешили, надявам се и този път да не сгрешим. 

Водещ: Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте. 

Йоаким Каламарис: И аз ви благодаря. Съжалявам, че съм песимист, но това показват фактите. 

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: http://epicenter.bg/article/Gratski-ikonomist--Mirat-na-Balkanskiya-poluostrov-se-klati--vazmozhni-sa-promeni-na-granitsite/159184/11/34

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!