Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва ни отряза за възраждане на проекта “Южен поток”: Hие направихме нашия избор. Сътрудничеството с Турция...

Александър-Грушко

Москва ни отряза за директен газопровод по дъното на Черно море. Това става ясно от интервю на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко пред ТАСС. 

“Що се отнася до строителството на газопровод по дъното на Черно море до България, което всъщност е възраждане на проекта “Южен поток”, ще кажа само, че ние направихме нашия избор. Сътрудничеството с Турция по газопровода “Турски поток” върви доста успешно. По отношение на България може да става въпрос само за продължаване на сухопътното разклонение на второто трасе на “Турски поток”. 

Ние разчитаме, че българската страна ще завърши реализацията на проекта си за развитие на националната газотранспортна система в обеми и срокове, които ще позволят да осъществяваме доставки за европейските потребители на руски газ по транзитната сухопътна тръба от 1 януари 2020 г., в това число за обезпечаване на подаването на газ на границата със Сърбия”, категорично заявява Грушко. 

Заместникът на Сергей Лавров коментира и строителството на газопровода “Северен поток 2”, който се натъква на силна съпротива от страна на САЩ, Полша и балтийските страни.

“Въпреки пречките, не бих драматизирал нещата. Да, съпротивата е голяма, но проектът вече получи одобрението на три от петте замесени държави. Несъгласието на Дания може да бъде избегнато с алтернативни трасета. Надяваме се, че в ЕС ще надделее юридическата логика, а не русофобските настроения у част от политиците”, коментира заместник-министърът.

“От политическа гледна точка проектът “Северен поток 2″ е под силния натиск на Вашингтон, който се опитва да използва геополитически аргументи, за да продава своя собствен сгъстен газ в Европа, който обаче е много по-неизгоден икономически от руския природен газ”, подчертава Грушко.

“НАТО отдавна се стреми да разшири военното си присъствие в Европа и в частност в Черно море. Но присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. им обърка картите.

Западните ни колеги са добре осведомени, че всеки опит за дестабилизиращи действия в близост до руските териториални води ще доведе до бърза и адекватна реакция от страна на военноморските сили на Русия”, заявява категорично Грушко. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: http://onovini.com/2018/06/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!