Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На тайно заседание, Бойко даде летището на концесия на Ердоган...

„Вчера, на закрито заседание, като извънредна точка,  правителството взе решение за втори път да даде  старт на концесията на Летище „София“. 
Това заяви пред медии в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. 
По думите му нито един български гражданин, освен служителите в Министерство на транспорта и тези, които са подготвили процедурата, не знаят нейните параметри и условия. 
„Всички ще бъдем изненадани, когато тази процедура бъде обявена. ПГ на "БСП за България" е последователна през всички години, когато това правителство и предишното, се опитват да отдадат най-печелившото българско държавно дружество на концесия“, обясни той. 
По думите му освен това, летището ни е обект и на национална сигурност и не може да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин. 
„Ние няма да позволим това да се случи и с всички парламентарни средства ще се борим тази концесия да не стартира“, коментира той. 

Свиленски каза, че по време на обсъждане на бюджета, левицата е заявила, че преди стартиране на процедурата, тя трябва да се обсъди в парламента. 
„Има депутати с национално отговорно отношение и няма как това решение да бъде взето без знанието на българския парламент- на какви цени, при какви условия, за колко години, срещу какви такси ще се даде на концесия Летище „София“, каза още той.
Георги Свиленски изтъкна, че левицата ще внесе искане за незабавно предоставяне на условията за концесията на българския парламент и на медиите; ще внесе проект за решение за спиране на решението на МС за стартиране на процедурата за концесия. 
Той припомни, че при първото стартиране на такава процедура е имало съмнения за  отдаването на Летище „София“ на турска фирма. „Продължаваме да бъдем  притеснени за това, че процедурата е непрозрачна“, обясни Свиленски. 
Той разкри, че на летището са започнали съкращения на работници и въвеждане на изискванията на бъдещия концесионер  според предварителните условия, за да може, когато му бъде предоставено дружеството, да няма противопоставяне от страна на работниците. 
„Ние ще застанем зад всеки един работник, който бъде неоснователно съкратен, уволнен или изгонен от летището“, каза той.  
Свиленски припомни, че тази концесия е била обвързана със състоянието на БДЖ. „Вчера изтече срокът, в който трябваше БДЖ да се разплати с облигационерите. От днес сградата на ул. „Иван Вазов“ може да бъде продадена и изпълнителният директор на дружеството да работи на тротоара. Освен това, 1200 вагона също са запорирани и също могат да бъдат продадени“, заяви той. Социалистът се опасява, че ще се сбъднат страховете, че две от най-големите дружества ще бъдат загубени- едното концесионирано, а другото-  унищожено.    „Алармираме министърът на транспорта да влезе в комуникация с министъра на финансите и да уредят финансовото състояние на БДЖ“, призова Георги Свиленски.
Драгомир Стойнев: Кое налага концесията на Летище „София“?
„Кое налага концесията на Летище „София“. Това предприятие е печелившо и де факто плаща дивиденти и парите остават тук в България“- попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. По думите му всичко това е построено с парите на българските данъкоплатци и сега някой иска да го открадне от тях и да го даде на конкретна чужда фирма.
Стойнев подчерта, че вероятно тези бомби са били оставени настрана до края на председателството и това е едва първата, която започва да гърми и очакваме още няколко. „Не става въпрос дори и за самите критерии. Концесия не трябва да има“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

Източник: Кросс

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/06/blog-post_362.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!