Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След 200 години стигаме заплатите на Запада

Със сегашното темпо на развитие източноевропейските страни ще настигнат западните след около 200 години, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, позовавайки се на изследвания, предаде БТА. 
Той участва в работата на международна конференция, организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите с подкрепата на българските синдикати, с която беше дадено начало на Алианса за сближаване на заплатите в Европа.
Средната заплата в България преди облагане с данъци е 542 евро а в Дания - 5191 евро, или близо 10 пъти по-висока, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, ако се изчистят данъчните различия и се отчитат ценовите, разликата от 10 пъти спада на около три, но продължава да е висока. 
ДУМА припомня становището на синдиката, че българите получават по-малко от това, което произвеждат, макар че през последните години компенсацията на труда расте. 
Според Димитров в момента в България има икономическа възможност заплащането да стигне до 60% от средноевропейското през паритетна (равностйна) покупателна способност до 4 години. 

Това според него е психологическата граница, в която гражданин на Европа се чувства част от общността.
Синдикалистите от европейската конфедерация на профсъюзите и от българските синдикати бяха категорични, че в рамките на огромната европейска общност всички хора заслужават да живеят по достоен начин и дисбалансите в заплащането могат да доведат до огромни щети в Евросъюза, затова са необходими мерки за преодоляването им.
Според зам.-социалния министър Зорница Русинова в България минималната и средната заплата са най-ниските в Европа, но трябва да се отчете значителният им ръст през последните години - над 43% на минималната и средно 12% на средната заплата. 
По думите й темата за по-високите доходи е важна, за да не напускат страната младите и умните хора.
На форума беше отчетено, че заплатите в ИТ сектора у нас не изостават от средноевропейските, дори сме и страната с равно заплащане между мъже и жени в този сектор. Разликите са големи в сферите на услугите и търговията. 
Димитров цитира данни, според които в Германия индустрията генерира 74 хил. евро на работник годишно, а разходите за персонал за един човек са 55 хил. евро, докато в България при 11 400 евро производителност на работник разходите за един човек са 5700 евро на година. Това е секторът със сериозни разминавания в заплащането, допълни той.

Източник: Дума

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/06/200.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!