Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма спасение за Меркел или край с ЕС, категорични са и държавните й медии

„След 13 г. управление на Меркел е нужно ново начало за Германия и ЕС. Може ли Меркел да предложи нещо, което да се приеме. Не може”, така немската правителствена медия Дойче Веле издаде смъртна политическа присъда на канцлера. Кореспондентът на немската обществена телевизия АRD в Брюксел съобщи, че телевизията е поискала оставката на Ангела Меркел от поста. Това се случва за първи път в историята на германска обществена телевизия. Новината е публикувана и на официалния сайт на доста влиятелната медия.
„ЕС се приближава към разпад: в една от най-важните области на политиката на нашето време – въпросите, свързани с имиграцията - нищо не работи. Освен отправяне на евтини изявления като "външните граници трябва наистина да бъдат защитени", държавните и правителствените ръководители не правят нищо. Със сигурност това се отнася и за германския канцлер.
Канцлерът досега имаше зад себе си многобройната "европейска солидарност". Под натиска на Меркел ЕС мълчаливо се съгласяваше да приема бежанци. Но от есента на 2015 г., тя все по-малко може да разчита на "европейската солидарност", зове обществената немска телевизия.
„След 13-годишното канцлерство на Ангела Меркел, сега е необходимо ново начало за ЕС. Общи, европейски решения, без които няма да се справим с миграционния проблем. Трябва да се спре неизбежната тенденция на европейското разделение! Управлението трябва да се поеме от наследник, чието име все още се чува в Европа. Който се осмелява да следва наистина интересите на всички! Нека дръзнем за ново начало!“

„Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може”, отсъжда и Дойче Веле.  
Интересно е възобновяването на идеята за „горещи точки” или нови бежански лагери и посочването на Балканите като локация, макар да е спомената Албания, но само като една от възможностите: „Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно”. Дойче Веле продължава: „Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение”.
Само напомняме, че Франция започна войната в Либия, а Макрон тези дни заяви, че не бивало медиите да пишат, че ЕС истерично се опитва да спаси Меркел, понеже не било така. Мнозина обаче го разбраха точно в смисъла, в който се изказа – Макрон официализира нещо, което преди само се говореше и се пишеше, като подложи динена кора на конкурентката си за европейска доминация.
Накрая Дойче Веле я заколва: „А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа”.
В общия хор се намесиха и коалиционните партньори на Меркел. Социалистите, които от миналата седмица разправят, че се готвят за избори и за разлика от ХДС се радват на равен рейтинг, докато партията на канцлера трескаво губи проценти, официално чрез говорителя си определиха положението, в което е попаднало общото им правителство: „изглеждаме като глупаци”.
От другия партньор ХСС чакат до неделя сериозно предложение от Меркел за миграцията преди изборите им в Бавария, които не трябва да изгубят от Алтернатива за Германия. Или напускат 70-годишната коалиция за влизането в която след сложни преговори се съгласиха да останат, а Мути се опита да ги надхитри, на което сега сърба попарата.
Като представител на управляващата в Италия дясна популистка коалиция духовният баща на българския еврокомисар и шеф на Европарламента Таяни хвърли още масло в огъня, в който поставят Меркел като отмъщение за надменността й през годините. Той предрече, също като вътрешния министър и лидер на коалицията на Ботуша Салвини, че ЕС има година до смъртта си. Освен, ако не се подчини на италианската воля.
Той добавя и други чудни числа – подкуп за терористи, който няма да проработи, както не проработиха и парите, хвърлени на Ердоган от ЕС: „Най-малко 6 млрд. евро инвестиции са необходими, за да бъде затворен средиземноморският маршрут, по който бежанци от африканските страни проникват в ЕС”. Думите на Антонио Таяни не са казани другаде, а точно пред най-авторитетния немски вестник Ди Велт. И продължава със заканите към Меркел:
 "Срещата на върха на ЕС в четвъртък е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани. Страните членки на ЕС трябва да намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа. В противен случай целият проект, въз основа на който бе създаден Европейският съюз, е заплашен от смърт. По примера на споразумението с Турция, което позволи да бъде затворен балканският маршрут".

Източник: http://19min.bg/news/8/102262.html?page=2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!