Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева: В България няма сигурност! Има кражби, набези, поръчкови убийства!

Депутатът от "БСП за България" Елена Йончева разясни мотивите, с които левицата атакува кабинета в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Не отслабва вотът на недоверие заради хванатия избягал затворник“, коментира в предаването "Здравей, България" говорителят на червената парламентарна група. 

Йончеа бе в студиото на Нова часове преди дебатите по поискания от левицата внесе вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема “Сигурност“.

„Липсва сигурност, в България няма сигурност. Има кражби, набези в страната, поръчкови убийства, които полицията не разкрива“, заяви тя и добави: „Това е опасно за страната“. 

„Част от управленската програма на ГЕРБ е във всяко населено място да има по един полицай. Засега това е мираж. Трябва да бъдат назначени 6000 души. В момента има назначени под 2000 души, а напусналите системата са над 2000 души”, продължи Йончева.

„Полицията няма мотив, стимул да работи, заплатите са ниски, администрацията е много раздута. Министър Радев не може да се справи”, коментира Йончева. 

„ГЕРБ управлява 9 години, не може непрекъснато да се оправдава с други правителства. А проблемите със сигурността се задълбочават. 75% от кражбите не са разкрити, 85% от телефонните измами не са разкрити”, коментира още Йончева.  

Тя разкритикува и закона за частната охранителна дейност, който „приватизира работата на МВР”.

Освен това Йончева цитира статистика, според която доверието в МВР спадало.

„Новият закон за частната охранителна дейност показва, че МВР се приватизира. Поради тази причина и президентът, и главният прокурор го оспорват. Промените в Закона за местната администрация дават право на кметовете да правят свои армии”, категорична бе Йончева. Тя предположи, че тези „армии” по места може да се използват и за политически цели. Депутатът добави, че благодарение на този вот на недоверие, хората ще чуят какви са в момента истинските проблеми на страната. „От другата страна, ние, като опозиция, нямаме за опонент партия, а организационна структура. Един бивш депутат от ГЕРБ я беше нарекъл – шайка. Това означава – организирана престъпна група. Трудно е да се пребориш с шайка, но ние използваме инструментите, които ни дава демокрацията- да дадем гласност”, обясни Елена Йончева и коментира, че се връщаме в годините на прехода, на СИК и ВИС. „Енергетиката я дадохме на Гинка Върбакова, а сега приватизираме работата на МВР. Случвало ли се е такова нещо през последните години? Финансовата ни сигурност също е застрашена. Беше установено, че информационната система на Агенция „Митници” е пробита”, заключи Елена Йончева. 

„Трябва всичко това да бъде чуто и да бъде осмислено. Работата на опозицията е да разгласява проблемите в страната“, каза още тя.

Източник: http://epicenter.bg/article/Elena-Yoncheva--/157689/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!