Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът на Бавария отсече: „Германия трябва да мисли за собственото си население, а не винаги за цяла Европа“

Премиерът на Бавария Маркус Сьодер настоя Германия да започне да връща още на границите си бежанци, които вече са регистрирани в други държави от ЕС. „Решението трябва да бъде взето сега и при това бързо“, заяви в Берлин представителят на по-малкия коалиционен партньор в управлението ХСС, цитиран от Ройтерс. 

„Фронтовете в спора за бежанците се втвърдяват. ХСС не приемат компромиса на канцлера Ангела Меркел. Баварският премиер Маркус Сьодер настоява Германия да предприеме самостоятелни действия“, пише по този повод Die Zeit. 
Позицията на Меркел е, че трябва да се вземе общоевропейско решение. 

Сьодер отхвърли предложението на партията на Меркел ХДС да се изчакат две седмици до срещата на върха на ЕС и да се сключат двустранни споразумения с останалите страни от Евросъюза. Според представителя на ХСС това е безсмислено, тъй като за две седмици едва ли ще се постигне нещо, което не е било възможно да се постигне за две години. „Точно обратното – вярвам, че Европа ще се развижи, когато Германия сложи ясен акцент и даде да се разбере, че ще охранява по-добре своите граници“, смята Сьодер. По думите му, ако се намери европейско решение, тогава Берлин може да се върне отново към този въпрос. 

„Германия трябва да мисли за собственото си население, а не винаги за цяла Европа“, заяви Сьодер. 

В профила си във Фейсбук Сьодер написа: „Ние трябва най-после ефективно да пазим нашите граници. Към това спада, разбира се, и връщането обратно. На бежанския тероризъм трябва да се сложи край. Германия не може безкрайно да чака Европа, а трябва да действа самостоятелно“. 
Изявленията на Сьодер са част на дебата, който ожесточено се води в Германия между традиционните партньори ХДС и ХСС. В сряда вечерта Меркел разговаря с вътрешния министър Хорст Зеехофер (ХСС) по повод идеята на ХСС мигрантите да бъдат връщани на границата. Опасенията на Меркел са, че ще се получи ефектът на доминото, затова трябвало да се търси съгласие в рамките на ЕС. Или да се сключат споразумения с най-засегнатите от бежанския наплив държави. 
„Конфликтът между ХДС и ХСС ескалира“ са други заглавия в немската преса. 
Преди няколко дни Зеехофер разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц, който призна, че заедно с тесен кръг държави Австрия прави планове за създаване на центрове за мигранти в страни извън от ЕС. Една от спряганите държави, където може да се изгради такъв център, е Албания. Австрия поема европредседателството от 1 юли с ясен приоритет за опазване на външните граници на ЕС.
Сьодер е премиер на Бавария от март 2018 г., след създаването на новото правителство на Меркел. В края на май провинцията взе решение да се поставят християнски кръстове върху обществените сгради. Преди да поеме премиерството Сьодер бе финансов министър на богатата немска провинция, който категорично се обяви против приемането на България и Румъния в еврозоната. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Premierat-na-Bavariya-otseche--Germaniya-ne-tryabva-vinagi-da-misli-za-tsyala-Evropa-/156804/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!