Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия не се интересува от връщане в Г-7, това е коктейл на бивши велики сили...

Русия не проявява интерес да се върне в Г-7 и тя отново да стане Г-8.
Това обяви току що руският президент Владимир Путин, който е на среща на "Шанхаската група" за икономическо сътрудничество, считана за конкурент на Г-7. В нея влизат нови големи икономически сили като Китай и Индия.
"Г-7 е безсмислена организация, от типа на НАТО. В нея членуват държави, които още си мислят, че са велики сили. Реално единствената велика сила там са САЩ. Благодаря на президента Тръмп за поканата, но по-скоро бих го посъветвал и той да напусне, и да дойде при реалната политика..." - каза Путин.
Припомняме, Г-7 е замислена като група на "седемте най-развити индустриални страни". Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада.


Някога действително, това е било индустриалното ядро на западния свят.
Днес обаче първата икономика в света вече е Китай, а той отсъства. Индия и Бразилия имат по-голям БВП от Италия, но също ги няма.
Няма я и Русия, която е с икономика колкото Германия, но в случая отсъствието е по политически причини - заради Крим.
Г-7 всъщност е замислена като Г-6 от Франция - която се опитва да доказва, че все още е велика сила. Това става през 70-те, когато страната вече де факто е регионална, а не световна величина.
В Шанхайската група влиза почти цялата азиатска икономика, която заедно фактически доминира над света. Там се решават далеч по-важни проблеми от коктейла на Г-7.
Вероятно съгласен с Путин, Тръмп си тръгна 2 дни по-рано от срещата...

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/06/7_9.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!