Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: Защо Борисов отказа АЕЦ за €6,3 млрд., а сега иска да я строи за за €10 млрд.? Това в Русия би било за прокурор...

Трудно ни е да разберем защо Бойко Борисов отказа оферта за АЕЦ за 6,3 милиарда евро, а сега се натиска за 10 милиарда евро.
Това коментира главният инженер по новите проекти на "АтомстройЕкспорт" Давид Биленко.
"България беше вложила 1,5 милиарда евро, трябваше да даде още 4,5 милиарда, и щеше да има готова АЕЦ. При това имаше осигурени 1,2 милиарда от RWE, т.е. чисто трябваше да даде още около 3 милиарда. Отказаха се. Сега строителството вече е по-скъпо, а и част от тези 1,5 милиарда са обезценени и амортизирани. Реално в момента АЕЦ "Белене" излиза 4,5-5 милиарда евро повече" - обясни специалистът.
Припомняме, действително германският концерн RWE беше готов да вложи 1,2 милиарда евро, преди Бойко Борисов са прекрати проекта и да го изгони.

Всички тези разходи са много важни, защото колкото по-голяма е сумата, толкова повече лихви текат години наред, обясни Биленко. "По-глупаво строителство на АЕЦ няма записано в историята. "Белене" се стартира и спира 3 пъти, като междувременно старото оборудване ръждясва и се изхвърля голяма част от него. Казвам ви - биете рекорда по неефективност..."-  добави той.
Според него, при подобни загуби за държавата, в Русия би се стигнало до криминално разследване. Спрямо БВП на България, загубата от 5 милиарда евро е още по-голяма...
Руската компания е готова да изпълни проекта, но не предвижда да става инвеститор в него, нито да осигурява кредити.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/06/63-10.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!