Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Палмовото масло води до безплодие при мъжете

Кой налага тази отровна мазнина и предизвиква демографски срив?

Световната здравна организация обеща до пет години хранителната индустрия да се откаже от хидрогенизираните трансмазнини – маргарина и сладкарските мазнини.

Не по-малко вредно е и палмовото масло. Исландия и Великобритания имат намерението да забранят вноса му, но в България то се прилага широко в хранителната индустрия.

Може би дори вносът му се увеличава. Така е и в Русия. Там за три месеца са внесени почти 270 тона, което е с 36% повече от миналата година. Очаква се през 2018 г. вносът на палмово масло да надхвърли един милион това.

Освен храните без палмово масло не минават и козметиката и миещите средства. В Евросъюза почти половината от него, което се внася от Индонезия и Малайзия, се използва за биогориво.

То присъства в половината от хранителните продукти, които виждаме на рафтовете на магазините – от шоколада и сладоледа до фаст фуда.

Палмовото масло е главният компонент в производството на хранителни сурогати, с които се заменя млечната мазнина, като се произвеждат фалшиви кашкавали и извара. Така произведеното от българските фермери натурално мляко остава неизползвано.

Кога в Българя ще се забрани влагането на палмово масло в производството на млечната продукция?

Производители вече надигат протестен глас и определят използването му като геноцид срещу българския народ.

Вероятно палмовото масло има здраво лоби в парламента и правителството.

Вредата от него е широко известна. То води до натрупването на „лош“ холестерин в кръвта и води до цял букет от сърдечно-съдови болести.

Гадост в хранителното производство са и трансмазнините – маргарини, твърди фритюрни масла, сладкарски мазнини и друга химия. Никаква полза – само вреда за здравето!

Палмовото масло е евтин заместител на млечната мазнина, но трансмазнините са още по-евтини.

Развитите страни отдавна се отказват от тях. Употребата на трансмазнините повишава риска от сърдечно-съдови болести и преждевременна смърт. Любителите на маргарини и сладкарски мазнини могат да се разболеят от диабет и Алцхаймер.

От богатите страни днес трансмазнините се заселиха в бедните, развиващи се страни.

Неотдавна най-високо ниво на употреба на трансмазнини имаше в Ирак. Но властите започнаха да бият тревога и свиха употребата им до 1% в палмовото и царевичното масло.

След Иран ожесточиха мерките по ограничаване на трансмазнините и други страни от Близкия изток, Мексико и Южна Африка.

Световната здравна организация си поставя амбициозната задача през 2023 г. напълно да избави планетата от изкуствените трансмазнини.

В развитите страни палмовото масло се употребява в производството на дизелово гориво, технически смазки, сапуни.

Отдавна е известно, че то съдържа гигантски количества канцерогени и мутагени. Те леко проникват в клетките и вътрешните органи – черния дроб и панкреаса, а оттам – в мъжките полови клетки. Така те увреждат сперматозоидите на мъжете и водят до безплодие.

Росица Тодорова, Издателство “Распер”

ПО ТЕМАТА:

Европа отдавна се отказа от вредното палмово масло и маргарина; учените доказаха, че те са смъртоносна отрова. У нас обаче производителите продължават безнаказано да тровят населението и да го разболяват, най-вече децата и подрастващите. Малокръвие, безплодие, рак… Всеки знае, че палмовото масло е отрова. Това беше доказано в изследвания, проведени от Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти – EFSA, и от Обединения експертен комитет по хранителните добавки – JECFA.↓

Източник: https://bultimes.com/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!