Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Решетников: Не се стремим да откъснем България от НАТО, то само̀ ще се разпадне!

Не е реалистично да се говори за влияние на бившите руски служби върху българската политика, увери руският разузнавач генерал Леонид Решетников.

Бившият шеф на Руския институт за стратегически изследвания  заяви пред бТВ, че страната му работи не само с БСП и ГЕРБ, но и с всички други български партии.

“Смятам, че не трябва да отделяме една-единствена партия като наш съюзник. Познавам привърженици на развитието на тесните отношения и в партия ГЕРБ, и в социалистическата партия, и в “Атака”, и във ВМРО, във всички други партии, дори в СДС. Защото в България има демокрация, днес на власт е ГЕРБ, утре може да дойде БСП, на другия ден да дойде друга партия, а ние сме избрали една партия само. Това не е правилно, какво ще правим след това?”, мотивира се генералът.

Той категорично отрече стремеж от страна на Русия да откъсне България от НАТО, като прогнозира, че НАТО много скоро ще се разпадне: “Някои медии у вас пишат, че ние се стремим да откъснем България от НАТО. Никого не откъсваме, НАТО само̀ ще се разпадне, помнете какво ви казвам. В скоро време. Може би дори, докато съм жив, а докато вие сте живи, 100% това ще стане”, обзаложи се Решетников.

Запитан къде се очаква да бъде срещата между президента Путин и българския премиер Борисов тази седмица, генералът каза: “Точно това не знам. Сега Путин е в Петербург, дали ще се върне в Москва, или ще продължи да е в Сочи, не мога да ви кажа, но с голяма надежда очакваме премиера. Най-после тръгна. Трябва да развиваме отношенията си”.

Решетников определи като пробив посещението на президента Румен Радев в Русия, и добави, че премиерът Медведев и президентът Путин очакват Борисов, за да разискват “конкретни въпроси, свързани със сътрудничеството”.

“Вижте, това е движение на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев пристигна, той искаше да се състои това посещение. Нашият президент го приема за пръв път без каквито и да е било предварително подготвени документи, договори, някакви декларации. За да може в края на краищата да се приключи с тази абсурдна ситуация”, каза Решетников.

Според него между руското ръководство и българския премиер може да се проведат разговори за сътрудничество в енергетиката и най-вече в газовата сфера. 

“Биха могли да се проведат конкретни разговори за икономическото сътрудничество в енергийната област. Преди всичко така смятам, става въпрос за сътрудничество в газовата сфера. Имаме възможности, освен туризма, да развиваме и други насоки на икономическото сътрудничество”, сподели ген. Решетников.

Канал 3

Източник: http://onovini.com/2018/05/%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!