Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Сирия свалиха невидимият американски изтребител F22 с архаичния зенитно ракетен комплекс С-200 на правителствената армия

След поредните провокации по оста Русия-Сирия-Турция-САЩ Американската армия опита да установи зона забранена за полети като позиционира 12 от най-модерните изтребители във военновъздушната база в Турция – Инджирлик.
Сутринта на 22.02.2018г. докато четири американски изтребителя са извършвали мисия за подсигуряване на въздушното пространство над Сирия, един от самолетите е бил свален от установка С-200 на Сирийската Армия.
Към момента няма информация за състоянието на пилота, но се предполага, че след като е катапулирал е заловен от части на сирийската правителствена армия.
Останалите 3 самолета са се прибрали в авиобаза Инджирлик без поражения.
Сирийският въоръжен конфликт е първата реална проява на върховите модели F22 Raptor на американските въздушни сили.

Споменатията модел е най-високият клас американски изтребител. Проектно е разработван и развиван от 1997г. до днешни дни. Той е първият изтребител от 5-то поколение по американската класификация за изтребители, която оценява боеспособността напродукцията от оръжейната промишленост.
F22 Raptor притежава най-добрите описани на хартия характеристики, но към момента 8те тестови модела не са показали маневреност и възможност за прихващане на подвижни вражески обекти.
Създаден е по програма за въздушно превъзходство за въоръжаване след Студената война.
Програмата претърпява неуспех, след катоадминистрацията на Барак Обама установява, че цената на единична бройка от самолета е прекалено висока, в комбинация с прекалено скъпа поддръжка на самолетите.
През 2011г. правителството спира поръчката за производство, но програмата продължава да модернизира летателния апарат.
Цената към 2011г. за един самолет F22 Raptor е била $240 000 000, а поддръжката е възлизала на $2 000 000 за летателен час.
Заради високата цена правителстввото на САЩ направи поръчка за самоле с три пъти по-евтина поддръжка – F35
Бюджетният модел представлява по-малък самолет с по-ниски бойни показатели, но въпреки това покрива стандартите за 5-то поколение изтребител.
След свалянето на изтребителя Американските въздушни сили притежават 194 самолета F22, 8 от които са тестови модели. По-евтиният вариант F35 е произведен в 265 броя като част от тях са за съюзниците на САЩ от Обединеното Кралство, Саудитска Арабия и Израел.

Източник: Под Око

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/05/12_27.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!