Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мигрантите, влезли в Европа, са 3 пъти повече от официално признатото, очакват се още 6 милиона души

Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне три пъти надвишава официалните данни, политическата коректност затруднява статистиките. Това обяви Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа – голямото разминаване между политици и граждани”, предава „Фокус”.

Той посочи основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. – първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор – от западната част на Северна Африка към Испания.

„За миналата година има значително намаляване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от заловените на граница.От началото на тази година по информация на МВР вече не са три пъти повече, а два пъти. Относително малък процент от бежанците са сирийци, повечето са от Ирак и Афганистан. Общият брой на мигрантите – през 2015 г. е около 102 хил. души, които са били регистрирани, но това не са само бежанци, а и хора, които са дошли „стандартно” – руснаци, граждани на ЕС и други”, каза още Савов и посочи, че над 150 хил. мигранти пребивават в България към 2017 г., което е с 51% повече от броя им през 2015 г.

„Броят на влезлите бежанци в Европа поне три пъти надвишава официалните данни – не може да се установи кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хил. души, които те не знаят къде са. Проблем е и установяването на личността на тези мигранти – пример мога да дам с един такъв мигрант в Германия, който имаше 19 самоличности. В Швейцария например могат да потвърдят самоличността само на 10% от влезлите, като основните причини за това са от политическо естество – т.нар. политическа коректност затруднява конкретиката в статистиките”, коментира той.

Савов уточни, че преобладаващото мнозинство от мигранти са мюсюлмани.

„Това са предимно млади мъже, идващи от страни с конфликти – 76% са мюсюлмани, проповядващи коренно различен ислям от тези в България. Германско изследване сочи, че голям процент от тях са преживели домашно насилие – среда, която според психолозите води до асоциално поведение в Европа, кара ги да се противопоставят на приемащото ги общество и да доминират над него. Голяма част от тях участват в терористичните актове в Европа”, каза той.

Савов посочи и основните правила при миграцията – границите не важат, лъжата е напълно позволена, законите не е необходимо да се спазват, стриктно изискване да се спазват правата им.

В същото време председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбараната Ангел Найденов обяви, че се очаква още над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка и по време на председателството ни се очаква да се намери решение за това.

„Mиграцията е тема, която не слиза от екраните и от страниците и вече шеста година привлича внимание. Нашето изследване не се занимава с миграцията в рамките на ЕС, а с бежанските потоци към европейските държави – тема, която породи много напрежение и създаде нови разделителни линии в Европа. Има поне три причини, които ни накараха да се занимаваме с това. Първата е Българското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на което се очаква да се намери решение на кризата с бежанците и изход на спора, в който попаднаха държавите членки. Очакванията са до края на юни да бъдат разгледани предложенията за промени в Дъблинските споразумения, а до края на март да бъдат активирани допълнителни сили и да се разгледат различните механизми за защита”, каза още Найденов.

Като втора причина той посочи дискусията в Европа по тази тема, която се намира в своя пиков момент.

„От една страна, имаме действащ механизъм, съгласно който в зависимост от броя на населението в съответните държави трябва да бъдат разпределени определен брой бежанци. Тази система обаче не работи. Например от 180 хил. бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, едва 32 хил. са разпределени по тази система за миналата година – става дума за около 17%. Едновременно с това системата за екстрадиране също не работи с темповете, които да дават някакво удовлетворение”, каза още Найденов и посочи, че едва 37% от бежанците, подлежащи на екстрадиране през 2017 г., са били екстрадирани.

„Страните от Вишеградската четворка са категорично против системата за разпределение на бежанците. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вариант – разпределение на бежанците не само според броя на населението на приемащата страна и в зависимост от нейните икономически възможности”, каза още той и посочи, че България сега трябва да има активната роля на търсеща и предлагаща възможни решения, включително и в опит да примири и балансира различните позиции на държавите.

„На трето място, темата продължава да бъде едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС и към сигурността на държавите. И това няма скоро да отшуми. Твърди се че над 6 млн. са бежанците потенциални емигранти към държавите от ЕС от Турция и от Северна Африка – като от Северна Африка са цели 2 млн., от които само 800 хил. са от Либия”, каза още Найденов.

Източник: КРОСС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!