Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Западът в паника: Едва 9% от БВП на Русия се оказа от петрол... Путин ги громи в индустрията...

Причината за злобата и омразата на запада, и за непрекъснатите нови провокации към Русия, стана ясна.
ООН оповести данни за значимостта на петрола в икономиките на отделни страни.
От тези цифри се вижда, че Русия е на предпоследно място, с едва 9% от БВП, зависим от петрола. По-петролна държава е дори "западна" и "цивилизована" Норвегия, на която 11% от БВП идва от петрол.
Отдавна е ясно и, че износът на газ от Русия е приблизително една четвърт от износа на петрол. Т.е. значимостта и на газа е минимална.
Така руската икономика се оказва зависима не толкова от енергийни ресурси, колкото от реалната индустрия.
Добрите икономисти от години наблюдават успехите на протекционистичната политика на Путин, които заставиха западните корпорации да изградят заводи в самата Русия. Тя вече е огромен производител на западни автомобили. Дори 2/3 от продаваните във Франция коли, се произвеждат в Русия.

Силно се насърчи и селското стопанство. Дори без "житницата" си Украйна, Русия стана най-големия износител на зърно в света. А в Русия се изнася, едва след като се задоволи вътрешният пазар.
Дори санкциите се използваха от Путин, за да насърчи своята икономика.
Русия има и много развита военна индустрия. Нейните оръжия не са най-високотехнологичните, но са практични и използваеми. Те са и по-евтини, което ги прави най-добри като съотношение между цена и качество.
Русия държи 23% от световния пазар на оръжие, докато САЩ държат 33%. Икономиката на САЩ обаче 5-6 пъти по-голяма от руската (населението е 3 пъти повече, средният доход на глава е 2-2,5 пъти по-висок). Това означава, че спрямо своята икономика, Русия е много по-успешен оръжеен производител от САЩ.
И това е едва началото. Ако продължава със сегашните темпове, Русия ще стане най-богатата държава в света на глава от населението. Просто тя има толкова ресурси на глава от населението, колкото никой друг. И развитието на индустрията позволява тези ресурси да се превърнат в стандарт, а не тя да е просто суровинен придатък, ограбван от запада.
Надигането на подобен риск оправдава дори ядрена война, съгласно идеологията за превъзходство на англо-саксонците...

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/05/9_13.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!