Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Радулов: Избягалите затворници няма да бъдат хванати, Младен Маринов да подаде оставка!

Целият затвор е в ръцете на затворниците. Там управлява местният авторитет - най-големият бандит. В затвора се продават и консумират наркотици, затворниците разполагат с мобилни телефони, а някои и с оръжия, каза още експертът по сигурността

Проф. д-р Николай Радулов

Избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат открити, затова главният секретар на МВР Младен Маринов трябва да подаде оставка.

Тази тези разви експертът по сигурност и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов в предаването "Лице в лице" по БТВ. 

"Всичко придобива епистоларно-комедиен вид. Оказва се, че в България и годините на прехода чистачката е много важна институция. Когато се намалява администрацията, започва се от чистачките. При случая с избягалите затворници чистачката е единствената, която оказва съпротива, защото явно е хуманист. Можело е да я застрелят", каза експертът  в ефира на БТВ. Според него е цяло чудо, че досега няма други такива инциденти. 

По повод на предупрежденията от МВР гражданите да не влизат в пререкания с избягалите рецидивисти, ако ги срещнат, проф. Радулов припомни думите на премиера Бойко Борисов от времето, когато беше главен секретар на вътрешното министерство - хората да не посещават ресторанти, в които има добре облечени бизнесмени. 

„Да се надяваме, че тези хора не са решили да отскочат до Гърция за Великденските празници и после да се върнат. По-добре да не са тук. За гражданите ще бъде по-добре", посочи Радулов. 

И обърна внимание, че затворите са пренаселени, че в тях се продават наркотици, че има мобилни апарати, които не се заглушават. Той разви версията, че това е така и заради интереса на мобилните оператори. 

"В затворите има местно самоуправление. Около 700 души стават жертви на самоуправството в затвора. През 2014 г. имаше европейска комисия, която го инспектира и беше отчаяна. Такъв затвор няма никъде в Европа, с такива нечовешки условия. В затвора се продават и консумират наркотици, затворниците разполагат с мобилни телефони, а някои и с оръжия“, каза още експертът по сигурността.

Той припомни, че само преди месец надзирателите са протестирали заради условията им на труд. „Едно от исканията беше да се попълни щата. Този щат им позволява да заемат една или две позиции. А целият затвор е в ръцете на затворниците. Там управлява местния авторитет. Най-големият бандит“, обясни проф. Радулов. 

А за охраната на затвора каза: "Чудо е, че досега не са се разбягали всички затворници. Явно в затвора им е по-уютно.“ 

Радулов коментира и информацията, че още преди година е имало данни, че единият от избягалите, е готвел бягство. „В случая не е достатъчно само да имаш информация, но трябва и да я реализираш", изтъкна той.

Проф. Радулов припомни, че Софийският затвор е построен през 1903 г. по водещите тогава технологии. В него имало ВИП-крило за осъдени за корупция политици.

"Докато нямаме български политици в затвора, нещата няма да се оправят“, бе неговият извод.

Източник: http://epicenter.bg/article/Prof--Nikolay-Radulov--Glavniyat-sekretar-na-MVR-Marin-Marinov-da-podade-ostavka-/151099/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!