Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петро Порошенко: Нацизмът бе победен преди всичко от украинския войник

Президентът на Украйна Петро Порошенко смята, че украинският войник е имал приоритетна роля при победата над нацизма във Втората световна война. Държавният глава направи това заявление по време на мероприятията по случай Деня на победата в Киев и бе излъчено от телевизионния канал „112 Украина“, предава РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

„По мое дълбоко убеждение, над нацизма надделя преди всичко украинският войник“, заяви Порошенко. „Без милионите войници-украинци на бойните полета на Втората световна война, тя, най-вероятно, не би завършила или би продължила по-дълго“.

Държавният глава призова да не се забравят подвизите на украинския народ и подчерта, че по време на войната, в продължение на 35 месеца са се водили активни бойни действия на територията на Украйна. Президентът отбеляза също, че по време на войната милиони украинци са загинали от куршуми, глад и климатичните условия, а нацистите са разрушавали паметници и са осквернявали светите места.

По-рано, припомня РИА Новости, Порошенко се изказа рязко против акцията „Безсмъртен полк“, която се провежда ежегодно в памет на участниците във войната. Украинският държавен глава заяви, че мисията на шествието е „участие в хибридна война, която Москва води с различни методи“. Руската държавна дума го осъди за тези изявления.

През 2015 година Върховната рада на Украйна промени официалното наименование на Деня на победата, изключвайки от него споменаването на Великата Отечествена война. Вместо „Деня на Победата във Великата Отечествена война 1941 – 1945 година, празникът започна да се нарича „Денят на победата над нацизма във Втората световна война 1939 – 1945 година“.

Източник: http://epicenter.bg/article/Petro-Poroshenko--Natsizmat-be-pobeden-predi-vsichko-ot-ukrainskiya-voynik-/153872/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!