Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създател на „Новичок“: Посочената от шефа на ОЗХО доза би убила целия Солсбъри

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени с доза между 50 и 100 г. от отровното вещество. Това е съобщил шефът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу , цитиран от в. „Ню Йорк таймс“, съобщи РИА „Новости“. Според един от създателите на отровното вещество подобна доза би унищожила целия Солсбъри. 

Веднага след инцидента в британския град Солсбъри на 4 март британските власти заявиха, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени със създаденото в Русия нервнопаралитично бойно вещество А234, известно като „Новичок“. Русия обаче категорично отрече да е замесена в отравянето.

РИА „Новости“ цитира Леонид Ринк – един от хората, разработвали системата за химическо оръжие „Новичок“, според когото такова количество от бойното вещество би могло да унищожи цялото население на Солсбъри. Според него това прави съмнителна версията, че двамата са били отровени именно с това вещество.

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха настанени в болница веднага, след като бяха намерени на улицата в безпомощно състояние, но успяха да се възстановят, макар че британските власти и досега не са показали никакви кадри с тях след инцидента.

По-рано чешкият президент Милош Земан заяви, че малки количества от нервнопаралитичния газ “Новичок” са били произведени и съхранявани в Чехия, с което опроверга британската версия, че веществото се произвежда само в Русия.

“У нас е бил произвеждан и съхраняван “Новичок”, макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Няма защо да се лъже за това”, каза Земан по телевизия “Барандов”. Според Земан, който се позовава на чешкото военно разузнаване, тези количества от веществото в Чехия са били унищожени миналата година.

По-рано руски официални лица заявиха, че използваното за нападението в Англия вещество може да е дошло от Чехия, Швеция или Словакия.

Британското ръководство излъга, когато обвини Русия, че е единствен производител на химическото оръжие „Новичок“, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Мъглата се разсейва и многобройните лъжи на правителството на Тереза Мей стават все по-ясни“, написа Захарова във „Фейсбук“, като се позова на изявлението на чешкия президент. / ГЛАСОВЕ

Източник: ГЛАСОВЕ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!