Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия се отказа да влиза в ЕС, в момента, в който ни казаха, че ще трябва да приемем Еврото... Щяха да ни плячкосат за "жълти копейки"...

Влизането в Еврозоната бе чашата на търпението ни в предварителните преговори за влизане на Русия в ЕС.

Това обяви руският президент Владимир Путин на дискусия за икономическата политика.
Русия, както е известно, не е била официален кандидат, но беше асоцииран член и се водеха разговори да започне преговори.

"В момента, в който видяхме Еврозоната като задължително условие за всички нови членки, решихме че това е абсурд. Русия щеше да бъде плячкосана и разграбена като щяха за нашите реални ресурси, да ни дават напечатани някъде си в Брюксел, хартийки. И Европейски чиновници да определят какво колко да струва в Русия, и колко да са пенсиите. Решихме, че това ни идва в повече..." - обясни Путин.

Съгласно договорите на ЕС, влизането в Еврозоната е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички страни-членки. 
Съществува обаче "дупка" в разпоредбите, която не определя срок. 
Това позволи на страни като Великобритания и Швеция фактически да се откажат от Еврото и да запазят своите валути. Същото напоследък правят Полша, Чехия и Унгария. 
Еврото не е много атрактивно с огромните дългове на старите членки и безразборното печатане на пари от ЕЦБ.
Русия официално обяви, че няма да влиза в ЕС, в началото на първия мандат на Путин. От тогава до сега, БВП се е качил повече от 10 пъти, заедно с доходите.
Тя обаче следва рисков курс на икономическо развитие чрез по-висока инфлация и периодична девалвация на рублата. Засега този модел е успешен, но на някакъв етап ще трябва да се мине към валута с по-висока стабилност.
Ако обаче и бяха сложили "обръчи" от такава валута в края на 90-те, в момента доходите биха били като при Елцин.
Т.е. би се повторила историята с България, която прие Еврото по заобиколен начин - чрез т.нар. "валутен борд", и гарантира мизерията за десетилетия напред...

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/04/blog-post_159.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!