Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа попари ентусиазма на българските политици за влизане в чакалнята на еврозоната

Ден след като българският политически елит се събра в София, за да демонстрира консенсус за влизането на България в еврозоната, евролидерите за пореден път охладиха родния ентусиазъм. Темата за влизането на България в „чакалнята“ за еврото – валутно курсовият механизъм II (ERM II), не е на дневен ред. Това каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено в отговор на въпрос на БНТ, минути преди да започне неформалното заседание на финансовите министри от еврозоната в София в петък. Именно Еврогрупата и Европейската централна банка имат последната дума за присъединяването.

България ще е следващата страна членка на еврозоната, но без да се поставят конкретни срокове за приемането ни. Това стана ясно след двата ключови финансови форума, които се проведоха в София - на Еврогрупата и на ЕКОФИН. 

Част от страните в еврозоната, в това число и Германия, са против по-нанатъшната интеграция на България към еврото поради страх тя да не се превърне във „втора Гърция“. 

Ден преди заседанието на Еврогрупата и ЕКОФИН (Съвета по икономическите и финансови въпроси) в София българският политически елит, представен от ГЕРБ, БСП и ДПС, публично изрази консенсус за това, че България трябва да подаде заявка за присъединяване към ERM II. Финансовият министър Владилав Горанов дори се ангажира това да стане в конкретен срок – до края на юни.

Източник: http://glasove.com/categories/novini/news/evropa-popari-entusiazma-na-bylgarskite-politici-za-vlizane-v-chakalnyata-na-evrozonata

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!