Следвайте "Буднаера" в Телеграм

FAZ: Русия удари по ахилесовата пета на НАТО

Бундесверът и въоръжените сили на други страни от НАТО очакват сериозни ограничения на своята боеспособност, пише немското издание  Frankfurter Allgemeine.

Както пояснява изданието, това е свързано с факта, че невоенните транспортни самолети, които в продължение на повече от десетилетие прехвърляха голяма част от военната техника в зоните на конфликта, от януари ще могат да правят това само в ограничен обем.

Руската компания, която по-рано предоставяше на страните от алианса транспортните самолети «Антонов», реши да не продължи договора с НАТО, пише изданието.

До момента тези самолети доставяха тежките самоходни оръдия, танковете, а също транспортните и бойни вертолети в зоните на действията в Афганистан или Мали.

Военната авиация на Германия няма стратегически транспортни самолети, които биха могли да прехвърлят тежки товари.

Старите военно-транспортни самолети  Transall, които се ползват вече над 40 години, са твърде малки за целта, дори новите  A400M, въведени в експлоатация с почти десетилетие закъснение, не са предназначени за прехвърляне на крупногабаритни товари, подчертава авторът на статията.

Преди десет години НАТО сключи споразумение с тогава още руско-украинската компания «Руслан» за необходимия брой летни часове и за достъп на алианса до самолетите.

Оттогава на летището в Лайпциг постоянно имаше два готови за излитане самолета Антонов.

Допълнително можеха да се поръчат за определен срок и други самолети, споделя изданието.

Както се съобщава в статията, това логистично в същността си споразумение започна да се нарича

SALIS (Strategic Airlift Interim Solution).

Преди две години по отношение продължаването на договора възникнаха трудности, защото украинският производител на самолети и руската транспортна компания прекратиха сътрудничеството си заради «руската агресивна политика по отношение на Украйна», се отбелязва в немското издание.

След продължителните преговори бе сключено ново споразумение с всяка компания, те вече действат независимо една от друга.

Руската фирма продължи да отделя за нуждите на НАТО 12 транспортни самолета, украинската — само седем, пише Frankfurter Allgemeine.

Министерството на отбраната тогава сключи договор и с двете компании.

Да се сключи сделка само с Русия, това би означавало вероятни ограничения при използването на регистрираните в Русия самолети на териториален признак.

В същото време транспортните средства, предложени от украинската страна, бяха явно недостатъчни, за да се направи споразумение само с Украйна.

В договорите с двете фирми, които изтичат в края на годината, се предполага възможността да се продължи срокът на действие с още три години с вече установените обеми самолети.

Миналата година бяха резервирани общо 1080 летни часа, докато през 2019 година — само 830, при това повече от половината  (524 часа) трябваше да бъдат обезпечени от руската компания.

Прекратяването на договора в края на годината ще засегне най-крупната логистична операция на бундесвера, която трябва да се проведе това лято, твърди немското издание.

В рамките на тази операция се планира връщането в Германия на четирите транспортни и четирите бойни вертолети, които сега се намират в Мали на мисия на ООН, те през лятото трябва да сменят силите на Белгия и Йордания.

Ако авиокомпанията  «Волга-Днепър» не продължи договора с алианса, НАТО и в това число бундесверът в следващата година ще се наложи да търсят нов транспорт за своите тежки товари, подчертава изданието.

Сред представителите на бундесвера в сферата на отбраната звучат предположения, че прекратяването на договора с руската фирма — това е отговор на Путин за продължаващите санкции от страната на ЕС и САЩ.

Според представителя на Зелените Тобиас Линднер, такъв вариант е напълно възможен: стратегическата транспортна авиация е своеобразната ахилесова пета на НАТО, затова руската страна може преднамерено да използва тази слабост.

Сега на Запада му е нужен план Б, за да може НАТО и бундесверът да успеят да прехвърлят военната си техника.

Според слуховете, руската фирма е обявила намерението си да НЕ продължи споразумението с НАТО, както и стремежите си в бъдеще да транспортира само граждански товари, поради което компанията повече няма да сключва договори, предполагащи прехвърлянето на военна техника, завършва Frankfurter Allgemeine.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Източник: https://bultimes.com/faz-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%90/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!