Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Да се намалят заплатите на депутатите! Цветанов: По-добре високи заплати за депутатите, вместо да са хрантутници на икономически кръгове. – А най-добре и двете... както досега? :)

"Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?“, попита риторично председателят на социалистическата партия

БСП внесе промените в правилника на парламента за намаляване на заплатите, обяви Нинова

"Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. – заплатата, с която е приключило предишното НС".  Това обяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова 

"Заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата. Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите", посочва тя. 

Нинова очаква яростна съпротива срещу искането ѝ за отнемане на депутатските привилегии.  

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично? Става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната", казва тя. 

Второто предложение, което визират внесените променит,  касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, и лятна ваканция. Конституцията и законите на страната гарантират равни права. 

Нинова се митивира: "С какво другите работещи хора в страна са различни, че техните заплати не се индексират на всеки три месеца според средната заплата?

С какво другите хора са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме 75-80 дни – за един и същи труд, за едно и също работно време?

Не може някой да работи по 8 часа и да получава 600 лв, а народните представители да работят по 5 часа и да получават 3500 лв.

Справедливо и законно ли е?"

http://epicenter.bg/article/BSP-vnese-promenite-v-pravilnika-na-parlamenta-za-namalyavane-na-zaplatite--obyavi-Ninova/152268/2/0

Цветанов: По-добре високи заплати за депутатите, вместо да са хрантутници на икономически кръгове

"ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП заплатите и привилегиите на депутатите да бъдат намалени". Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов. 

"По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", заяви той. 

Цветанов подчерта, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори. Според него това не прави чест на тези, които са участвали в приватизацията. 

„Най-лошо е да наричаш всички маскари. Като народен представител не е се чувствам като такъв, не съм се възползвал от привилегии. Няма събота и неделя, в която аз да не съм в страната“, каза Цветанов. По думите му това са почивни дни за нормалните български граждани, но за него това е лишение от времето със семейството, за да бъде сред хората и да ги запознава с политиките, които правят управляващите.

„Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно“, каза Цветанов. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация.

Заплатата на депутатите от 3540 лв. да се намали на 2976 лв. Това предложение за промени в правилника за Народното събрание са внесли от БСП в деловодството в парламента, предаде "Дневник". Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Тя иска заплатата да е фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната за страната. 

В момента заплатите на депутатите, министрите и членове на държавни агенции се формират на базата на средната заплата за страната и растат с нейното покачване. "Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Това е политическият и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите", каза Нинова. Тя предрече, че ще има тежка съпротива срещу това и ще изкарат БСП по-черни и от дявола. "Имаме само един въпрос към опонентите ни и те би трябвало да отговорят – кой друг освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично, според това дали расте средната заплата?", попита Нинова.

От БСП предлагат още депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, както всички българи без никакви извънредни отпуски. Нинова каза, че в предложението на БСП единствено се запазва лятната ваканция на парламента през август.

Източник: http://epicenter.bg/article/Tsvetanov--Po-dobre-visoki-zaplati-za-deputatite--vmesto-da-sa-hrantutnitsi-na-ikonomicheski-kragove/152245/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!