Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министерството на европредседателството е най-непрозрачно. Цветанов призова: Нека насочим прожектора към финансирането на предизборната кампания на президента

Министерството на европредседателството е най-непрозрачното ведомство, показва годишното проучване на "Програма Достъп до обществена информация", представено в сряда. На сайта му липсва информация за вътрешни правила, правилници, наредби, инструкции, предаде в. "Сега".

Правосъдното министерство пък води класацията на абсурдните откази, като дори не е предоставило годишния си отчет с данни колко искания по закона са били отправени, по колко от тях е имало отговори и по колко откази. Аргументът бил, че законът за достъп до обществена информация не е приложим.

"Абсурдът е, че министерството би трябвало да осъществява контрол за изпълнението на закона за достъп до информация", коментираха от организацията. Оттам обмислят дали да заведат дело. Освен това на сайта на правосъдното министерство имало само един качен отчет - за 2016 година.

Сред институциите, които най-добре са организирали сайтовете си и публикуват информацията, както са длъжни по закон, са Министерският съвет и Министерството на финансите, ДАНС, ДКСИ, Агенция "Митници" и дори БОРКОР.

http://epicenter.bg/article/Ministerstvoto-na-evropredsedatelstvoto-e-nay-neprozrachno-/152292/2/0

Цветанов призова: Нека насочим прожектора към финансирането на предизборната кампания на президента

"Нека носочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г." Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“. 

Той обърна внимание на президентската кампания през 2016 г. и това как са се набирали средства за кампанията на Румен Радев. „Всичко беше на тъмно. Някой излезе ли да каже „Дайте прожектора да насочим към финансирането на президента Радев“, коментира Цветанов. Той заяви, че хора, които са социално слаби, са внасяли доброволни вноски от 400 лв. и обясни, че това се прави, тъй като за 400 лв. няма изискване да се декларира произхода на средствата. 

„Искам да попитам президента, след като ще говорим светлината нека осветим начина, по който беше направено всичко това. На тъмно беше взето решението от страна на БСП за издигането на Румен Радев за президент. На тъмно беше взето решението при провеждането на тази среща с г-н Решетников. Корнелия Нинова и до ден днешен отрича, че имало такава среща, а ген. Решетников казва, че такава среща има. Имало ли е изследване, възложено от института на Решетников за правилния профил и човек, който да бъде номиниран“, допълни Цветанов. 

Според него единствената цел в момента на президента и БСП е страната ни да се отклони от евроатлантическия си път. На въпрос какво е било решението на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание да замрази депутатските заплати, Цветанов отговори, че то е било съобразено с икономическата обстановка в страната. „Сега в момента имаме 3,9% икономически растеж. Темата за субсидиите отново излиза на дневен ред. По-добре е държавата да подпомага дейността на политически партии, отколкото икономическите кръгове да финансират“, заяви Цветанов. 

В понеделник в УНСС президентът Румен Радев обяви, че България е на тъмно, и видя, че е дошло крайно време да включим прожекторите. "В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов - в това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват чертежи, но други хора съвместно от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, ограда, но тя е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почнат да я ремонтират още преди да са приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно", описа обстановката в страната държавният глава.

Източник: http://epicenter.bg/article/Tsvetanov-prizova--neka-nasochim-prozhektora-kam-finansiraneto-na-predizbornata-kampaniya-na-prezidenta/152250/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!